Voetbalzaken Book Cover Voetbalzaken
Tsjalle van der Burg
Voetbal algemeen
Amsterdam University Press B.V.
2015
177

Soms bij het speuren tussen de voetbalbiografieën valt mijn oog weleens op een ander soort boek. Zo ook deze keer toen het boek Voetbalzaken ineens mijn aandacht trok. ‘Hoe de markt het spel kapot maakt’ las ik als subtitel. Dit is precies hoe ik er zelf ook over denk (en met mij waarschijnlijk menig ander voetballiefhebber).

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

De subtitel maakte mij nieuwsgierig naar de rest van het boek en ik besloot om even snel de achterkant te lezen. Daar staat onder meer dat in het boek de schrijver en tevens sporteconoom, Tsjalle van der Burg, de economische ontwikkelingen in het voetbal behandelt en met mogelijkheden komt om deze ontwikkelingen bij te sturen.

Interessant. Iedere Nederlandse voetballiefhebber moet zeker de afgelopen 10 jaar gemerkt hebben dat de kloof met de grote competities alsmaar groter en groter wordt. In 2005 haalde zowel PSV als AZ op een haar na de finale van een Europees toernooi niet. Nu in 2016 is dit totaal ondenkbaar geworden en zien we het overleven van de groepsfase Champions League al als een wereldprestatie.

Voordat het toernooi van de Champions League zo goed als begonnen is kan je van de 8 kwartfinalisten er al zeker 6 goed voorspellen. Het grote geld zit bij een beperkt aantal clubs die alle goede spelers opkopen. Het is voorspelbaar en daardoor vind ik het saai geworden. Ik kijk niet graag meer naar Champions League wedstrijden. Altijd dezelfde clubs en de Nederlandse ploegen dienen als slachtvoer.

Sportboeken

Het is toch eigenlijk te zot voor woorden dat er op de banken bij clubs als Real Madrid en Bayern München spelers zitten te verpieteren die in de rest van de wereld sterspelers zouden kunnen zijn. Zonde voor de toeschouwers. Wat doen de keepers van het Nederlands en Argentijns elftal op de bank bij respectievelijk Barcelona en Manchester United?

Het antwoord op deze vraag is te geven met één woord, geld. En waarom deze clubs meer geld hebben dan bijvoorbeeld de Nederlandse clubs heeft niets te maken met beleid, maar met de verdeling van televisiegelden.

Sinds de introductie van betaaltelevisie is het zo dat hoe meer mensen naar je wedstrijden kijken, hoe meer geld je er voor krijgt. En dus bepaalt de grote van een land de hoeveelheid geld die de competitie te verdelen heeft. Engeland heeft meer inwoners dan Nederland en dus krijgen de Engelse clubs meer geld.

Met het geld kopen ze betere spelers. Dat maakt de competitie weer aantrekkelijker en dus kijken er weer mensen. Zie hier, de vicieuze cirkel van het voetbal die zorgt voor een kloof tussen de grote landen en de rest van Europa. Oneerlijk!

ik zou graag van een sporteconoom willen lezen hoe hij denkt dat het geld beter verdeeld kan worden zodat ik weer kan genieten van wedstrijden die ik nu saai en voorspelbaar geworden vind. Snel op naar het boek dus.

Klik hier voor het boek!

Klik hier voor het boek!

Hoe de markt het spel kapot maakt

Zodra je begint aan het boek valt je meteen iets op, namelijk de schrijfstijl en leesbaarheid. Schrijver Tsjalle van der Burg zegt hier zelf over dat  zijn boek Voetbalzaken  bedoeld is voor alle voetbalfans. Dus ook voor de mensen die weinig  van economie weten en niet jarenlang gestudeerd hebben.

Het boek is grotendeels gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en hij hoopt dat het eenvoudig te begrijpen is. Nou dat is wat mij betreft niet gelukt en dat ligt wat mij betreft vooral aan zijn schrijfstijl en niet zozeer aan de inhoud.

Pfoe wat was dit boek een zware bevalling zeg. Het was weer net alsof ik terug op school was en in de avonduren op de bank zat te leren voor een examen. Vaak was leren interessant en leuk, maar geregeld ook geen doorkomen aan. Zo ook Voetbalzaken.  Het is overduidelijk geschreven door een docent aan de universiteit en niet iedereen gaat er inslagen om de zware bevalling te voltooien.

De eerste keer dat ik aan dit boek begon heb ik hem na 50 pagina’s weer weggelegd en er weken niet meer naar omgekeken. Poging twee was succesvoller, nadat ik er weer in was begonnen op een ontspannen zondagavond waarop ik goed uitgerust was. Tref dus je voorbereidingen als je aan dit boek wil beginnen.

Dan de inhoud. Daar is zoals ik al zei niet veel mis mee. Ik zal hier niet zijn tips concreet weggeven, want daar draait het hele boek tenslotte om en dan is de kans groot dat je het boek nooit zult aanraken. Maar van der Burg legt goed de vinger op de zere plek.

Hij legt uit wat het verband is tussen de aantrekkelijkheid van de sport en de welvaart van een land. Of je in een competitie juist wel of niet moet streven naar zoveel mogelijk gelijkheid en of het snijden in de inkomsten de aantrekkelijkheid van het spel verminderen.

Hij legt uit welke invloed regels als het Bosman arrest en het afschaffen van het maximum van Buitenlanders in een team hebben op de inkomsten van clubs en hoe deze regels zouden moeten worden aangepast.

Hij trekt vergelijking met de populaire Amerikaanse sporten en hoe het voetbal daarvan kan leren. Ook kijkt hij naar de verdeling van de televisiegelden en komt met maatregelen om de kloof tussen rijk en arm te verkleinen.

Uiteindelijk heeft hij een pakket aan maatregelen die volgens de schrijver zelf het voetbal ten goede gaan komen. Tenslotte bespreekt hij nog even de rol die de UEFA en de Europese Unie moeten hebben bij het doorvoeren van de maatregelingen en wat er volgens hem gaat gebeuren als zijn maatregelingen er niet gaan komen.

Er staan overigens weinig schokkende ontdekkingen in. Als ik aan jullie zou vragen een aantal maatregels te noemen waarvan jullie denken dat het voetbal baat bij heeft, dan denk ik dat we ongeveer op hetzelfde lijstje uitkomen als dat er in Voetbalzaken staat. Wel is het verfrissend om de wetenschappelijke onderbouwing er van te lezen en zo te kunnen inzien wat voor concrete gevolgen deze maatregels zullen hebben.

Wel of niet lezen

Je moet wel heel erg geïnteresseerd zijn in de economische ontwikkelingen in het voetbal wil je Voetbalzaken gaan lezen. Rust uit, ga er goed voor zitten en neem je tijd want het leest niet zo maar even weg.

Doe je dit en heb je interesse in het onderwerp dan krijg je een goed onderbouwd boek voorgeschoteld die de problemen duidelijk benoemd en goede maatregelen voorstelt. Na het boek kun je onderbouwen waar het probleem zit en welke maatregelen er voor zorgen dat in ieder geval een stukje van de kloof gedicht wordt.

Ik zou dit boek vooral aanraden om als document aan te leveren bij de nationale voetbalbonden, UEFA en de Europese Unie. Hopelijk trekken zij na het lezen dezelfde conclusies als de schrijver en ikzelf, namelijk dat er veranderingen moeten komen willen de verschillen niet te groot worden, het spel niet te voorspelbaar en daardoor de sport niet te saai. Op hoop van zegen dan maar!


 

No votes yet.
Please wait...