Vechtlust Book Cover Vechtlust
Vincent de Vries
Autobiografie
Voetbal International
Oktober 2013
368

 

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

KLIK HIER OM DIRECT HET BOEK MET  MAXIMALE KORTING AAN TE KUNNEN SCHAFFEN!>>

Vechtlust, de autobiografie over Fernando Ricksen is een boek met een zwarte rand. Vrijwel iedereen die het boek nu gaat lezen zal weten dat Ricksen lijdt aan de dodelijke spierziekte ALS.  De diagnose is ongeveer tegelijkertijd gesteld met het uitbrengen van dit boek.

Zijn boekpresentatie destijds bij de Wereld draait door had een feestelijke aangelegenheid moeten zijn om zijn boek onder de aandacht te brengen, maar werd de dag waarop de wereld bekend werd gemaakt dat Ricksen ongeneselijk ziek was.  Zijn spraak was al aangetast. Geëmotioneerd  deed hij er zijn verhaal. Niet zijn voetballeven vol feest, drank, vrouwen en drugs, ALS was waar het na afloop vooral overging.

Af en toe verschijnen er beelden van Ricksen in de media en zie je zijn fysieke gezondheid verder afnemen. De eens zo goede verdediger / middenvelder, die het vooral van zijn strijd en vechtlust moest hebben, zie je langzaam ten onder gaan aan een strijd die niet te winnen is. Heftige beelden.  Ik vraag mij af of de wetenschap dat Ricksen aan de ziekte ALS lijdt een invloed heeft op hoe ik het boek Vechtlust ervaar.

Zie hier de beelden van Ricksen bij de Wereld draait door:

Fernando Ricksen – Celtic, wat is dat?

Fernando Ricksen stond in Limburg al langer bekend als talentvolle speler alvorens hij in het betaalde voetbal debuteerde voor Fortuna Sittard. Onder andere met voormalig jeugdspelers als Mark van Bommel en Fernando Ricksen in de basis wist Fortuna Sittard te promoveren naar de eredivisie en de seizoenen erop kon de club zich relatief eenvoudig handhaven.

Daarna verhuisde Ricksen naar AZ. Nu zou dit een logische en grote stap voor een speler zijn. Dat was het toen niet. AZ was zojuist gedegradeerd en speelde dus op een niveau lager dan Fortuna Sittard. Dirk Scheringa was echter al aan het roer bij AZ en die had een duidelijk plan voor ogen met de club.

Dit plan in combinatie met het uitstekende financiële plaatje wist Ricksen over te halen om voor de club te gaan spelen. Ricksen werd al snel een stekhouder van de ploeg en behaalde met AZ prima resultaten. Eerst werd promotie afgedwongen en daarna speelde AZ mee in de middenmoot van de Eredivisie. Ricksen viel op doordat hij zijn strijd en inzet wist te combineren met een goede techniek. Zo kwam hij in die periode voor het eerst in de voorselectie van het Nederlands elftal.

Dick Advocaat haalde hem voor een flinke som geld naar Schotland. Ricksen ging spelen voor de topclub Glasgow Rangers. Ricksen zorgde er bij zijn presentatie voor dat de relatie met de andere topclub uit Glasgow, Celtic, waar Ranger spelers toch al niet zo populair zijn, erg bekoeld werd. Op de vraag van een journalist wat hij van Celtic vond antwoordde Ricksen met ‘Celtic, wat is dat?’

De gevolgen hiervan zou hij nog jarenlang ondervinden. Door Celtic supporters werd hij verbaal aangevallen en bespuugd. Sportief gezien had Ricksen hier wel zijn beste periode. Hij was ruim 5 seizoenen lang basisspeler van de club en zelfs nog enige tijd aanvoerder. Hij won diverser prijzen met de club, werd speler van het jaar in Schotland en groeide uit tot speler van het Nederlands elftal.

Klik hier om het boek te kopen! >>

Het bier vloeit echter ook rijkelijk in de Schotse pubs en Ricksen kon die verleiding steeds vaker niet weerstaan. Uiteindelijk zorgde het gedrag buiten het veld ervoor dat het tot een breuk met de club kwam. Advocaat was hem echter nog niet vergeten en bracht hem een nieuw onderkomen bij de Zenit Sint-Petersburg.

Met deze club behaalde hij sportief gezien misschien wel zijn grootste successen, hij won het Russisch kampioenschap, de Ueafa Cup en de Supercup. maar hij was hier nooit de basisspeler die hij in Schotland wel was. Zijn gedrag werd buiten de lijnen ook steeds buitensporiger. De club besloot het contract met de speler te beëindigen.

Omdat Ricksen in deze periode ook drugs was gaan gebruiken en hij daar niet zorgvuldig genoeg mee omgegaan was, werd hij bij een dopingcontrole positief op het gebruik van cocaïne getest. Clubloos en met een schorsing aan de broek werd het Ricksen duidelijk dat voetballen op het absolute topniveau er niet meer in zat. Wel heeft hij na zijn schorsing nog een aantal jaren voor zijn eerste club Fortuna Sittard gespeeld. Daar sloot hij zijn carrière af. De cirkel was rond.

Het boek – het bizarre leven van Ricksen

Allereerst wil ik even vertellen dat ik de oude versie van Vechtlust in mijn kast heb staan en deze dus gelezen heb. Er is in 2015 een nieuwere versie uitgekomen waarbij Ricksen zijn strijd tegen ALS als extra hoofdstuk aan het boek is toegevoegd.

Ik stelde mij eerder in mijn recensie de vraag of zijn ziekte van invloed is op hoe ik het boek ervaar heb. En ja dat is soms van invloed, daar ontkom je denk ik niet aan. Ook al wordt in de versie die ik heb zijn ziekte alleen in de proloog besproken, het zorgt er wel voor dat ook de mensen die nog niet bekend met zijn ziekte waren er nu wel vanaf weten en dat je begint aan het boek met de gedachte van ‘jeetje die man heeft niet heel lang meer te leven’.

En deze gedachte zorgt ervoor dat je bepaalde situaties in het boek anders gaat bekijken. In het boek zie je geregeld een strijdvaardige Ricksen, want wat je ook van hem zult vinden strijdvaardig is hij absoluut, zeker tegen het einde van het boek waar hij zijn leven weer op de rit wil krijgen. En ja wij weten nu dat het hem door die vreselijke ziekte niet meer gaat lukken.

Ook heb ik om sommige verhalen moeten lachen waarbij ik anders wellicht mijn hoofd geschud zou hebben. Ik betrapte mezelf erop dat ik hem nu vooral als levensgenieter ben gaan inzien, in plaats van iemand die misschien wel een groot gedeelte van in ieder geval zijn sportieve leven weggegooid heeft. Want iedereen die het boek gelezen heb zal kunnen betamen dat Ricksen het zo nu en dan wel heel bont maakte.

Zijn ziekte is dus wel van invloed op hoe ik het boek ervaren heb, maar drukte gelukkig niet een enorme depressieve stempel op het verhaal. Er gebeurde gewoon te veel bizarre dingen en Ricksen zijn leven is een te groot avontuur.

Ricksen genoot niet alleen van het voetballen zelf, maar vooral ook van het leven eromheen. Van het geld, status, de mooie vrouwen en de wilde avonturen die dit allemaal opleverden, Ricksen kon er geen genoeg van krijgen. Als verhaal laat Vechtlust zich het beste vergelijken met het boek Geen genade over het leven van Andy van der Meijde. En dit boek is minstens net zo goed.

Ricksen ging vaak opstap, dronk daarbij een hoop, werd verslaafd en deed daarbij steeds extremere dingen. Overigens heb ik een hoop boeken gelezen waarbij buiten het voetbal om weinig gebeurden. Als ik Ricksen moet geloven houden de meeste voetballers echter wel van stappen, drinken en vrouwen, al wordt het zelden zo extreem als bij Ricksen zelf. Het boek staat vol met vechtpartijen, stripclubs, dronken wakker worden op straat, het vliegtuig op z’n kop zetten en nog meer van dit soort doldwaze avonturen.

Ik moet eerlijk bekennen, ergens begrijp ik Ricksen wel. Je bent jong, je verdient klauwen met geld en je kan de mooiste vrouwen krijgen. Blijf dan maar eens met beiden benen op de grond. Ik weet niet of het mij zelf zou lukken. Wat dat betreft heb ik wel enig sympathie voor de man gekregen doordat hij zijn verhaal met ons heb willen delen. En zijn verhaal is er één uit de categorie waar ik van smul.

Conclusie

Met Vechtlust heeft Ricksen een streep onder zijn verleden willen trekken om zo aan een stabiele toekomst te kunnen bouwen. Helaas weten wij dat deze toekomst er niet voor hem inzit. Niet alles wat Ricksen gedaan heeft is even fraai, leuk en aardig, maar boeiend om te lezen is het zeker wel.

Ricksen kan in ieder geval zeggen dat hij geleefd heeft. Spijt van sommige zaken heeft hij wellicht, genoten heeft hij zeker. En ik ook! Ik ben blij dat hij zijn verhaal met ons heeft willen delen. Het verhaal wat voor hem helaas te vroeg zou gaan eindigen.

Zoek je een ander voetbalboek? Neem dan eens een kijkje in onze boekenwinkel. Wil je dit boek graag lezen? Klik dan op het onderstaande icoontje om het meteen bij Bol.com aan te kunnen schaffen!

 

 

No votes yet.
Please wait...