Topshow Book Cover Topshow
Michel van Egmond en Jan Hillenius
Voetbal algemeen
Voetbal International
mei 2015
351

 

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

KLIK HIER OM DIRECT HET BOEK MET  MAXIMALE KORTING AAN TE KUNNEN SCHAFFEN!>>

Een standaard ritueel achter de schermen bij de talkshow Voetbal International. De camera begint te draaien. Er moeten een aantal shots worden opgenomen die ze tijdens de intro van Danny Vera kunnen afspelen.

Wilfred Genee maakt van de gelegenheid gebruik om zijn polsen in beeld te brengen. Zijn gesponsorde horloge komt hierbij niet geheel toevallig duidelijk in beeld. Je hoeft geen goede liplezer te  zijn om te kunnen zien dat hij het woord topshow uitspreekt. Zo probeert hij de kijker alvast enthousiast te maken voor de half uur durende show die komen gaat.

En dit woord, topshow, is de titel geworden van het boek die over het programma Voetbal International gaat.  Het programma kent hoge pieken, maar ook diepe dalen. De hoofdrolspelers aan tafel zijn stuk voor stuk bijzondere, unieke persoonlijkheden met ieder een eigen verhaal. Het programma leent zich dus uitstekend voor een boek dachten de eindredacteuren Michel van Egmond en Jan Hillenius. Daarbij is Michel van Egmond ook schrijver (van onder meer Gijp), dus 1 + 1 is 2.

En nu krijgen we door dit boek de mogelijkheid om achter de schermen van het programma mee te kijken en de verborgen verhalen van Johan Derksen, Wilfred Genee en  René van der Gijp te weten te komen. Als het boek een beetje hetzelfde in elkaar steekt als het programma en dus ongenuanceerd is en niets en niemand ontziet, dan moet ik dit een leuk boek gaan vinden. Ik keek er dus best wel naar uit om dit boek te gaan lezen.

Klik hier voor het boek!

Klik hier voor het boek!

Voetbal International

Het programma Voetbal International heet tegenwoordig Voetbal Inside en heeft een lange voorgeschiedenis alvorens het in deze format op de buis verscheen.

De voorvader van Voetbal International heette Sport aan tafel, nog gepresenteerd door Ruud ter Weijden. Zoals de titel doet vermoeden ging dit programma niet louter over voetbal. De enige raakvlak met vandaag de dag is dat Johan Derksen een vaste discussiegast was. Hij viel op vanwege het geven van zijn ongenuanceerde mening. In die tijd waren mensen dat nog niet gewend om te zien op televisie.

Het was nog de tijd waarin Johan Derksen dikke sigaren op de buis mocht roken en hij af en toe amper te zien was door de rookwolken. Je moet het gezien hebben om te geloven, maar Jan Boskamp is een magere lat in vergelijking met de Derksen van die tijd.

Door de aanwezigheid van Derksen werd er al veel over voetbal gepraat en dus besloten ze er een voetbalpraatprogramma van te maken. Dit kwam in 2001 onder de naam Voetbal Insite op de buis. Het duurde niet lang voordat Wilfred Genee daar de presentator van werd. Waar ter Weijden een warme keurige tafelheer was, vond Genee het bepaald niet vervelend om het bloed onder de nagels van Derksen vandaan te halen. De eerste confrontaties op televisie werden geboren.

Na nog wat wijzigen is de uiteindelijke vorm van het programma in 2008 ontstaan. Het ging onder de naam Voetbal International verder, een poging om de tegenvallende verkoopcijfers van het blad tegen te gaan. Johan Derksen was daar toen hoofdredacteur.

René van der Gijp werd een vaste discussiepartner en in de jaren die volgden werden Hans Kraay en Jan Boskamp vaste terugkerende gasten. Ondanks dat het format niet veel afweek van zijn voorgangers ontstond er een bepaalde chemie aan tafel.

Derksen, altijd een mening, scherp maar vaak keihard, René van der Gijp de komediant, weet alles te relativeren en Genee de bloedzuiger, een snelle ietwat gladde presentator. Mix deze ingrediënten door elkaar heen en je krijgt een heerlijk sausje.

Ik kijk graag naar het programma. Je weet nooit wat voor gekkigheid je allemaal te zien en vooral te horen krijgt. Vaak gier je het uit van het lachen, soms verbaas je jezelf over een op het oog nietszeggende ruzie en weer een andere keer zit je met plaatsvervangende schaamte door een uitspraak over iemand die eigenlijk echt niet kan. Ongemakkelijke televisie kan ook heerlijk zijn.

In ieder geval, er gebeurt altijd wat en en als er al een draaiboek aanwezig is, wordt daar in ieder geval niet aan gehouden. Chaotisch, soms, maar daarom leuk om naar te kijken. Zie ook het filmpje hieronder.

 

Televisiering

Het absolute hoogtepunt (daar is Johan Derksen het waarschijnlijk niet mee eens) is het winnen van de Gouden Televizier-ring in 2011. Dat is de publieksprijs voor beste televisieprogramma van het jaar.  Voetbal International kent zijn hoogtijdagen in de zomer van 2010. Het Nederlands elftal marcheert naar de finale van het wk, en het programma lift mee op de hosanna in het land.

Niemand van het programma is aanwezig als de winnaar bekend gemaakt wordt. Het programma is namelijk op hetzelfde moment live met een aflevering bezig. Het wordt een legendarische aflevering. De hoogtepunten zijn hieronder te zien.

Het boek Topshow

Het boek Topshow draait dus om het televisie programma Voetbal International. Je krijgt het verhaal te lezen vanuit het perspectief van de eindredacteuren en tevens schrijvers van het boek, Michel van Egmond en Jan Hillenius. Zij hebben achter de schermen een hoop meegemaakt, het zwaar te voortduren gehad soms zelfs. Hun belevenissen hebben geleid tot dit boek.

Ze nemen je mee door de geschiedenis van het programma en portretteren de hoofdrolspelers. Deze hoofdrolspelers zijn achter de schermer soms nog aparter dan op televisie, maar unieke persoonlijkheden zijn het wel. En daarom ook zo interessant.

Wie dit boek leest krijgt een redelijk beeld in de wereld van de commerciële televisie. Althans hoe die wereld er idealistisch gezien uit zou moeten zien. Bij Voetbal International gaat alles anders.

Draaiboeken worden aan de kant geschoven, sponsoren worden beledigd, collega’s worden voor schut gezet, bij VI kan het allemaal. Voor trouwe kijkers niets vreemds natuurlijk, maar nu lees je ook tot wat voor confrontaties dat achter de schermen leidt.

Het is ook geen geheim dat Genee, Derksen en van der Gijp bepaald geen vrienden van elkaar zijn. Ze koketteren er geregeld mee. Als we  Genee en Derksen bijvoorbeeld moeten geloven zeggen ze geen woord tegen elkaar als ze met elkaar meerijden. Soms heb ik mezelf afgevraagd of dat daadwerkelijk zo extreem is.  Het is sowieso een vraag die veel kijkers hebben. Is dit nou allemaal echt of is het gespeeld?

Als je dit boek leest kom je er achter dat er weinig spel bij komt kijken. Het gaat er vaak absurd kil aan toe als ze elkaar in de wandelgangen tegenkomen. In de zomer van 2014 barst de bom definitief. Niet alleen wordt de onderlinge sfeer nog afstandelijker dan dat het al was, het programma klapt bijna voorgoed uit elkaar.

Het is bijna niet voor te stellen van mensen die op televisie heel mondig overkomen en al jaren met elkaar samenwerken, maar irritaties aan tafel worden via de pers besproken in plaats van het onderling met elkaar uit te spreken. Het levert een koude, bijna vijandige sfeer op. In het boek lees je hoe iedereen die iets met het programma te maken heeft probeert te redden wat er nog te redden valt.

En met succes, want inmiddels gaat het weer als vanouds aan tafel met Johan, Wilfred en René. Het programma kent natuurlijk nog wel zo zijn relletjes. Zo heet het inmiddels geen Voetbal International meer, maar Voetbal Inside, na een onenigheid tussen Derksen en zijn oude werkgever Voetbal International. Maar dat mag de pret niet drukken. Er wordt weer gelachen, er worden foute opmerkingen gemaakt en ongemakkelijke gesprekken gevoerd.

Het is de schrijvers van het boek goed gelukt om de sfeer van aan tafel ook in het boek terug te laten komen. Ook het boek is bij tijd en wijlen hilarisch, soms treft plaatsvervangende schaamte je en andere delen lees je weer vol ongeloof.

Toch heeft het boek wel een keerzijde. De heren aan tafel schuwen geen onderwerp en delen nagenoeg alles met het kijkende publiek. Hierdoor heb je vele verhalen al eens gehoord op televisie. Ja, het is leuk om nu ook de achtergrondverhalen te weten te komen, maar voor mij zaten er niet veel nieuwtjes bij.

Bepaalde anekdotes komen ook terug in de boeken die over Kraay, Boskamp en van der Gijp geschreven zijn. Hierdoor valt Topshow geregeld in herhaling, zonder dat het echt gaat vervelen. Het concept om een boek te schrijven over alles en iedereen die met Voetbal International te maken heeft is in middels wel zo goed als uitgemolken.  Hopelijk volgen er niet te veel van dit soort boeken meer. Het was leuk vermaak, maar we weten het nu wel.

Mijn mening

Zoals het programma is, zo is ook het boek Topshow en dat is een puike prestatie van de schrijvers! Ik heb een aantal keer hardop moeten lachen, schaamde mij soms een beetje voor wat ik las en lees met verbazing hoe Derksen, Genee en van der Gijp met elkaar om kunnen gaan.

Wel is het zo dat we na vele boeken over personages uit het programma we de meeste verhalen nu wel kennen. Topshow biedt dan ook weinig echte nieuwe avonturen, al biedt het kijkje achter de schermen genoeg leuke inzichten in hoe het er bij zo’n programma buiten het zicht om aan toe gaat.

Het boek verveelt dan uiteindelijk ook nooit, maar voor de echte trouwe kijker heeft het net even te weinig extra’s. Dit boek is misschien nog wel het meeste geschikt voor liefhebbers van het programma, die om wat voor reden dan ook niet altijd kunnen kijken.

Ik hoop dat René, Wilfred en Johan nog wat jaartjes doorgaan met mij te vermaken, maar wat de boeken betreft is de koek toch wel een beetje op.

Zoek je een ander voetbalboek? Neem dan eens een kijkje in onze boekenwinkel. Wil je dit boek graag lezen? Klik dan op het onderstaande icoontje om het meteen bij Bol.com aan te kunnen schaffen!

No votes yet.
Please wait...