Schijt Book Cover Schijt
Marcel van Roosmalen
Voetbal algemeen
Voetbal International
juni 2014
271

 

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

KLIK HIER OM DIRECT HET BOEK MET  MAXIMALE KORTING AAN TE KUNNEN SCHAFFEN!>>

Toen ik het boek Schijt van Marcel van Roosmalen zag liggen twijfelde ik geen moment. Die wilde ik lezen! Ik had al eerder het boek Je hebt het niet van mij gelezen, ook geschreven door van Roosmalen en dat was een meer dan uitstekend voetbalboek. Het is ook niet voor niets tot sportboek van 2006 verkozen. Ook  het door hem geschreven boek Het is zoals het is over het levensverhaal van de toen al terminaal zieke Theo Bos krijgt lovende kritieken.

Van Roosmalen zijn stijl laat zich het beste omschrijven als droogkomisch en cynisch, een stijl die mij goed bevalt. Ik ben dan wel geen Vitesse fan, maar een boek over het reilen en zeilen  bij een voetbalclub kan altijd op mijn goedkeuring rekenen.

Bij Vitesse gebeurt altijd wat. De club wordt niet voor niets ook Holllywood aan de Rijn genoemd. Er kan een hoop binnenskamers gebeuren, maar als niemand dat uitlekt krijgen wij er weinig van mee. Niet bij Vitesse, daar komt alle vuile was buiten te hangen en dus kunnen de voetbalsupporters daar heerlijk van mee smullen.

Niet altijd even leuk voor de diehard Vitesse supporter wellicht. Die moeten lezen hoe belachelijk het er soms aan toe gaat bij hun favoriete club. Voor mij als onafhankelijke partij kan het er eerlijk gezegd niet gek genoeg aan toe gaan. En bij Vitesse gaat het er al een tijdje anders aan toe dan bij een gemiddelde voetbalclub.

Klik hier voor het boek! >>

Het laatste seizoen van Theo Janssen en Ester Bal

Schijt gaat over Vitesse in het voetbalseizoen 2013 /2014. Merab Jordania, de zetbaas uit Georgië is vakkundig aan de kant geschoven en voor hem in de plaats is Joost de Wit gekomen. Het schijnt dat ze bij zijn ex-club RKC nog moeten lachen om het feit dat Vitesse bij de Wit is uitgekomen. Jordania is in zijn trots gekrenkt en in het boek lees je over de wanhopige daden die de Georgiër onderneemt om toch nog bij de club terug te kunnen keren.

Het boek draait om korte passages die tezamen het verhaal dienen te vertellen. De hoofdrolspelers in deze passages zijn Theo Janssen, sterspeler en kind van de club en persvoorlichter Ester Bal. Theo Janssen is raakt in het seizoen 2013 / 2014 geblesseerd en stopt uiteindelijk met voetballen op het hoogste niveau. Hij blijft wel als scout actief aan Vitesse verbonden.

Hoe Theo Janssen zich hier bij voelt weet van Roosmalen op een heerlijke manier te schetsen. Theo Janssen is vooral Theo Janssen, kleurrijk, neemt geen blad voor zijn mond, platvloers en een tikkeltje rebels. Wat mij vooral bij gebleven is na het lezen van dit boek is dat Theo Janssen rookt, heel veel rookt naar het schijnt. Typisch Theo.

2014 is ook het jaar waarop Ester Bal na 16 jaar gedwongen afstand moet doen van haar functie als persvoorlichtster. Dit gebeurt allemaal op een manier zoals dit alleen bij Vitesse kan. Van Roosmalen laat op zijn manier weten wat hij er van vindt. Ester Bal was geliefd binnen heel Vitesse. Ook bij van Roosmalen. Hij noemt haar onder meer zijn favoriete personage uit zijn Vitesse oeuvre.

Met de droge humor en het cynisme zit het ook in dit boek wel goed. Het boek leest zoals we dit van van Roosmalen kunnen verwachten. Het staat vol met anekdotes over de club Vitesse. Vitesse komt weer naar voren als een chaotisch geleide club, waarbij niemand precies weet wat ze aan het doen zijn. Je zou het kunnen lezen als leedvermaak, iets wat wellicht pijnlijk is voor de echte supporter.

Herhaling

Schijt bevat niet alleen anekdotes uit het seizoen 2013/ 2014 er staan ook passages in uit het eerdere werk van van Roosmalen. Iemand die al andere boeken van hem gelezen heeft kent dus grote stukken uit dit boek al. Doordat deze passages dwars door de nieuwe stukken heen staan komt het soms onsamenhangend over.

Vooral als je geen supporter bent van Vitesse kan je de draad kwijtraken. Het gaat over spelers en trainers die al jaren geleden vertrokken zijn en dus ook niet veel meer toevoegen. Het zijn aardige op zichzelf staande verhaaltjes, maar voor het grotere geheel hebben ze geen betekenis meer.

In het voetbalseizoen 2013 / 2014 is Peter Bosz de trainer van de club, maar er staan ook stukken in over Trainer Theo Bos, trainer Albert Ferrer en trainer Edward Sturing. Dit gaat met spelers en bestuurders net zo. Probeer dan maar eens het overzicht te behouden.

Daarbij komt het dat ook nieuwere stukken van Schijt gedeeltelijk al verschenen zijn in de NRC Next, waarvoor van Roosmalen schrijft. En zo zou het kunnen gebeuren dat een van Roosmalenfan al bijna het gehele boek al eens gelezen heeft.

Conclusie

Schijt leest als een typische van Roosmalenboek weg en staat dus vol leuke anekdotes die bol staan van de droge humor en het cynisme. Doordat er passages in staan die al eerder gepubliceerd zijn en hij ook al een gedeelte van het nieuwe werk heeft gepubliceerd in de NRC Next hebben sommige mensen al veel uit het boek gelezen. Persoonlijk zou ik  Schijt dan overslaan.

Doordat de oude passages door de nieuwe passages heen staan oogt het boek soms wat onsamenhangend. Dit is dan ook niet van Roosmalens beste voetbalboek geworden. Neemt niet weg dat het nog steeds leuk weg leest en ik in ieder geval weer plezier hebt beleefd aan de gekke inside verhalen bij de gekke voetbalclub Vitesse.

Zoek je een ander voetbalboek? Neem dan eens een kijkje in onze boekenwinkel. Wil je dit boek graag lezen? Klik dan op het onderstaande icoontje om het meteen bij Bol.com aan te kunnen schaffen!

No votes yet.
Please wait...