Pro Evolution Soccer 2017 Book Cover Pro Evolution Soccer 2017
Voetbalgames
Konami
15 september 2016

Pro Evolution Soccer 2017? Ja dat lees je goed, Pro Evolution Soccer. Nee dat is inderdaad geen boek. Behalve het lezen van voetbalboeken doe ik namelijk ook aan voetbalgames spelen en Pro Evolution Soccer is daarin al jaren een vaste prik.

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

Een aantal weken geleden kwam de 2017 versie uit en na een periode van intensief spelen denk ik dat ik nu een goed oordeel over het spel kan vellen. En dat ga ik nu hier doen. Weer eens wat anders voor tussendoor.

PES vs Fifa

Bij een recensie over PES ontkom je er niet aan om het ook over de concurrent Fifa te hebben. Nouja concurrent, qua verkoopcijfers mag PES nog niet eens in de schaduw staan van Fifa, maar ze hebben in ieder geval dezelfde doelgroep voor ogen. Fifa wat gemaakt wordt door EA heeft dan ook een wat groter marketingbudget te spenderen en eerlijk is eerlijk, die spenderen ze goed.

Ben ik een PES fanboy? Nou ja ik speel vanaf PES 3 onafgebroken iedere versie. In die tijd lag PES echt mijlenver voor op Fifa. Toen ik voor het eerst PES 3 speelde wist ik niet wat ik zag. Je kon gewoon de keeper voorbij dribbelen en in iedere hoek van het doel, zowel hoog als laag, scoren. Zaken die in Fifa in die tijd nog onmogelijk waren. De overstap was voor mij vanzelfsprekend.

En nu? Nu kan ik gewoon simpelweg niet meer terug. Ik heb zoveel uren in de timing van verschillende knoppencombinaties van PES gestoken dat als ik nu Fifa zou gaan spelen ik waarschijnlijk amper de middenlijn over kom. En aangezien ik nogal slecht tegen mijn verlies kan is dat geen optie.

Niet dat ik terug zou willen op dit moment want PES is alweer jaren op niveau. Maar eerlijk is eerlijk er is ook een mindere periode geweest. Het moet alweer een jaar over 4 geleden zijn dat er een versie uitkwam die 3 grote updates nodig had voordat het een beetje normaal speelbaar was. Pas rond maart leek het ergens op, schandalig voor een spel wat altijd uitkomt rond oktober.

Om terug te komen op de vraag of ik een fanboy ben, nee ik denk van niet. Ik heb geen hekel aan Fifa. Ook geen idee of PES op het moment beter is. Ik speel Fifa niet dus ik kan er  geen mening over hebben.

Het enige wat ik over kwijt wil is dat de concurrentiestrijd zover gaat dat Fifa op het moment zowat alle licenties heeft opgekocht en er voor PES dus amper echte teams overblijven. Gameplay is voor mij het allerbelangrijkste, maar het zou leuk zijn als hier een oplossing voor zou komen.

pro-evolution-soccer-2017

Klik hier voor de ps4 versie!

PES 2017 gameplay

Nou laten we het nu eens inhoudelijk over Pro Evolution Soccer 2017 gaan hebben. De gameplay staat voor mij dus voorop.  Ik ben geen liefhebber van gamemodus als become a legend en de master league. Ik speel dit dus ook nooit. Wat er aan veranderd is kan ik je niet zeggen.

Wat speel ik wel? Eigenlijk alleen tegen andere menselijke tegenstanders. Vrijdagavond is hier in huize Rick bijna vaste prik als het gaat om een potje tegen wat vrienden. Vaak 2 vs 2 en geregeld 1 vs 1. Als ik op andere dagen zin in een potje heb dan speel ik online ranked matches.

Moet je wat van mij aannemen als het gaat om wat ik van de gameplay vind? Ik denk van wel. Ik speel het spel zoals gezegd al jaren, maar ik ben er ook behoorlijk goed in durf ik van mezelf te zeggen. Een online winstrating van boven de 70% is voor mij niet vreemd bij een PES versie en mijn vrienden kunnen het beamen, al willen ze dit wellicht niet. Ze verliezen ook niet graag.

Het spel van dit jaar borduurt verder op de versie van vorig jaar die dan weer op zijn beurt verder borduurde op PES 2015.  De engine is al die tijd hetzelfde gebleven en deze engine staat als een huis. Sinds 2015 heeft PES ervoor gekozen om steeds geleidelijke veranderingen in de game toe te passen en ook dit jaar is niet het hele spel op de schop gegaan.

Wat mij als eerste opviel is dat de gameplay weer soepeler is geworden ten opzichte van vorig jaar. Het spel reageert beter op wat jij wilt. Alle verschillende passen en schoten gaan na enige oefening precies zoals je in gedachte had en het spel speelt daarom heerlijk weg.

De keepers waren al jaren een hekel punt in het spel, maar ook die zijn verbeterd. Nog niet perfect, maar ze houden een hoop tegen en onbegrijpelijke fouten worden er zelden nog gemaakt.

In PES 2016 was het precisie schot overpowered. Werkelijk vanuit alle hoeken werd de bal in de verre hoek van het doel gekruld en de keeper daarbij kansloos gelaten. Tot het onrealistische aan toe. Het kan nu nog steeds, maar wel als je er goed voorstaat en je het goed weet te timen. Prima dus.

Dribbelen is ook aangepast. Ik vind het moeilijker om op snelheid mannetjes te passeren. De trucjes die je met je rechter stick doet zijn wel makkelijker om te doen. Maar de verhouding tussen passen en dribbelen is wat mij betreft prima zo.

De voorzet is in deze versie een sterk wapen. Te sterk naar mijn smaak. Ik noem het vaak de blinde voorzet en in onze vriendengroep heet het een slang. Dat is wanneer de tegenstander eigenlijk niets anders kan dan de bal vanaf de zijkant voor te pompen omdat hij verder weinig mogelijkheden ziet. Helaas wordt dit te vaak beloond met een doelpunt. De voorzet komt precies op het hoofd van de spits die omringd is door 3 verdedigers.

Het is in deze versie mogelijk om heerlijke afstand poeiers te geven. Ik heb de mooiste knallen al voorbij zien komen.

Dan heb je nog de scheidsrechters. Die irriteerde mij mateloos in de vorige versie. Je kon door 2x op de passknop te drukken een soort harde ingreep doen (kan nog steeds trouwens) en vaak eindigde zo’n ingreep op een struikelpartij van mijn speler zonder dat de bal gespeeld werd. De scheidsrechter floot niet en dus eindigden wedstrijden vaak in een soort warboel van wilde ingrepen.

Dit is er nu uit! De scheids fluit niet alleen, maar schroomt ook niet om er een kaart voor te trekken. Wel geeft hij nog te weinig voordeel en laat hij het te vaak achterwegen om een overduidelijke rode kaart te trekken.

PES 2017 tactieken

Er zijn wat wijzigingen doorgevoerd wat betreft de tactische mogelijkheden in Pro Evolution Soccer 2017. Je kan nu verschillende aanvallende en verdedigende tactieken instellen die je gedurende een wedstrijd kunt activeren. Tiki taka bijvoorbeeld, zodat je team zich instelt op het spelen op balbezit. Eén van de vele voorbeelden. Een prima toevoeging.

Ook kun je nu bij corners met 2 drukken op de knop bepalen hoe je team moet staan, zowel in verdedigende als in aanvallende zin. Een kleine verbetering, grappig om mee te experimenteren.

Nu een punt van kritiek van mijn kant. Ik denk dat niet iedereen het hier mee eens is. Ik heb al sinds vorige versie het gevoel dat een aanvallende tactiek niet beloond wordt. De tegenstander graaft zich in en is op de counter vaak levensgevaarlijk. Ruimte is sinds vorige versie de sleutel tot succes.

Als de tegenstander zich terugtrekt is er bijna geen doorkomen aan als jij vanuit een rustige opbouw speelt.  Er zit altijd nog wel een been tussen op het laatst, of een speler van de tegenstander werpt zich er nog voor. Vervolgens wordt de bal naar voren geloeid, na een kopduel blijft de bal rond de middenlijn liggen, de tegenstander is er raar genoeg altijd eerder bij en hij kan een 3 tegen 3 situatie op een half veld gaan uitspelen.

Daarom ben ik afgestapt van een aanvallende tactiek. Ik laat mijn elftal met balverlies terugzakken en probeer er vervolgens via de zijkanten met direct spel snel uit te komen. Dit gaat alleen in tegen mijn spelopvatting van hoe leuk voetbal gespeeld moet worden. Goed verdedigen zou een kunst moeten zijn, maar ik krijg het gevoel dat met de juiste tactiek iedereen wel aardig kan verdedigen. Als je maar de tijd krijgt om te groeperen.

Dan mijn laatste kritiekpunt. Waar is de ranked online 2vs2 gebleven? En waarom komt dit niet terug? Al enige versies lang is deze verdwenen. Je kan niet meer samen met een vriend naast je het online opnemen tegen 2 andere spelers. Wat mij betreft een heel groot gemis.

Mijn oordeel

Pro Evolution Soccer 2017 gaat verder waar het al twee jaar mee bezig was. Een goed spel verder ontwikkelen. Het speelt heerlijk soepel en er zijn een aantal goede verbeteringen doorgebracht. Ja ik zie wat kleine dingetjes graag anders, maar ik ben realistisch genoeg om in te zien dat ik dat vooral wil omdat het mijn eigen spelletje ten goede komt. Niet iedereen is het hier dus mee eens.

Het grootste nadeel is de afwezigheid van veel teams. Deze rechten zijn door Fifa opgekocht. Er blijft zo wel heel weinig over voor PES. Je kan dit overigens offline verhelpen door een team en spelers pack te downloaden. Hierdoor heb je alle teams met echte spelers. Online werkt dit niet.

Ik ga geen Fifa spelers proberen over te halen om PES te kopen. Ik kan alleen maar zeggen, probeer de demo een keer uit. Maar als je jarenlang Fifa gewend bent kan het zomaar zijn dat je haast niets voor elkaar krijgt.

Tegen spelers die andere versies van PES al eens gekocht hebben kan ik zeggen dat dit de beste PES sinds jaren is en dus het aanschaffen meer dan waard!

 

 

No votes yet.
Please wait...