o, Louis Book Cover o, Louis
Hugo Borst
Biografisch portret
Voetbal International
Februari 2014
419

Nieuwe ronde, nieuw boek! O, Louis, over Louis van Gaal.  De titel alleen al. Het zou de naam van een theatervoorstelling kunnen zijn. Een voorstelling vol drama, ongeloof, verwondering en bewondering.  Precies van Gaal dus en dat allemaal gevangen in één woord, O, geniaal!

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

Dit boek is anders dan de meeste boeken die hier voorbij zullen gaan komen. Het is namelijk geen biografie in de letterlijke zin van het woord. Een biografie is volgens Wikipedia  ‘werken waarin iemand het werkelijke leven van een werkelijk bestaand, veelal beroemd, persoon probeert te beschrijven‘.

Dit boek is geen levensbeschrijving van Louis van Gaal. Dit boek probeert de mens van Gaal te omvatten en te begrijpen. Hierin wordt van Gaal zelf totaal niet bij betrokken en komen er ook weinig tot geen intimi van van Gaal over hem aan het woord. In plaats daarvan staat het boek vol specialisten die van Gaal, ieder op zijn eigen vakgebied, proberen te analyseren.

Zoals de schrijver Hugo Borst zelf zegt ‘een zoektocht naar het totaal mensch van Gaal’. En deze reis is uiterst geslaagd!

Louis Van Gaal

Mijn eerste herinnering aan van Gaal zijn die van in de Champions League finale van 1995. Ajax speelt daarin tegen AC Milaan en wint daar zijn laatste Europese prijs na het puntertje van Kluivert. Van Gaal is in die wedstrijd de coach.

Ergens tijdens de wedstrijd begaat een Milaan speler een overtreding door gevaarlijk spel te plegen, maar er wordt niet voor gefloten. Van Gaal ontsteekt in woede en doet de overtreding langs de zijlijn na. Als een volleerd karate grootmeester produceert hij een karatetrap op hoofdhoogte van de official die ook langs de zijlijn staat. Indrukwekkend, een 9 voor de uitvoering!

Ze zeggen altijd dat kinderen nog lenig en soepel zijn. Ik heb het vaak proberen na te doen in die dagen maar ik kwam verhoudingsgewijs niet verder dan halverwege. Ik wilde hier nu eigenlijk een YouTube filmpje plaatsen met de bewuste trap, maar ik ben bang dat het er met terugwerkende kracht niet zo indrukwekkend meer uit ziet.  Ik hou mijn eerste herinnering aan van Gaal liever zoals hij nu is.

o Louis

Voor het boek, klik hier!

Met van Gaal, de admiraal

Ik heb volgens mij door de jaren heen altijd hetzelfde gevonden van van Gaal. Zoals veel mensen vind ik hem een uitstekende coach, maar begrijp ik hem buiten de wedstrijden om vaak niet. Wel ben ik gefascineerd van hem.

Hij heeft meermaals laten zien over humor te bevatten en heeft zo nu en dan een charme offensief waarin hij kwetsbaar is en zelfs aaibaar wordt. Daar tegenover staan talloze momenten waarin hij op zijn lange tenen getrapt is, achterdochtig is, bot en arrogant.  Nee ik begrijp dat niet, maar ik hoef het ook helemaal niet perse te begrijpen.

Ik wil er naar kunnen kijken, hem observeren, verwonderen, er om kunnen lachen en al nee schuddend kunnen denken ‘wat doet hij nou toch weer!‘.  Jammer dat hij nu geen club heeft en niet meer geregeld in de publiciteit staat. Een gemis.

Hugo Borst legt zich er niet zo makkelijk bij neer en wil hem wel begrijpen. Ik heb die aandrang nooit gevoeld maar ben hem er wel dankbaar voor. Het is een mooi boek geworden.

Creatieve invalshoek

Hugo Borst heeft dus voor het boek o, Louis voor een creatieve invalshoek gekozen en dat is na het lezen van 80 soortgelijke boeken wel zo verfrissend. Ik vind Hugo een interessante persoonlijkheid, zowel op televisie evenals schrijver.  Hij is direct, open, scherp, brutaal (soms over het randje), tikkeltje grof gebekt en ietwat plat soms.

Ik kan mij voorstellen dat Hugo niet met iedereen even goed te vriend is, maar het zijn uitstekende ingrediënten voor een goede schrijver. Het is niet zijn eerste boek die ik gelezen heb, ik lees zijn boeken meestal met veel plezier.

Het boek is een verzameling van anekdotes, interviews en analyses. Hugo (al tikkende betrap ik mezelf erop hoewel Hugo nooit gezien te hebben ik hem blijkbaar wel gewoon Hugo mag noemen) zelf heeft al heel lang een bepaalde binding met van Gaal.

Eerst als jarenlange speler van Sparta, de club die Hugo fanatiek support, later als sportjournalist. In de jonge jaren zijn al kenmerken te zien van de latere van Gaal die wij nu kennen.

Hugo heeft van Gaal vaak ontmoet, gesproken en geïnterviewd en over deze ontmoetingen vertelt hij uitgebreid. Tegelijkertijd laat hij collega’s van hem aan het woord die gelijke ervaringen met van Gaal hebben. Zo passeren enkele vermakelijke interviews gegeven door van Gaal de revue. Een voorbeeld hiervan zie je hieronder.

De verdere zoektocht naar het totaal mensch van Gaal leidt ons langs allerlei specialisten die iets over Louis en zijn gedrag te zeggen hebben.

Er komt een theater regisseur aan het woord die vertelt hoe het met van Gaal zijn gevoel voor drama zit. André  van Duin gaat in op het vraagstuk of van Gaal humor bezit en of hij acteert. Borst praat met Edwin Winkels, kenner van Spanje en de sport over van Gaal zijn periode bij Barcelona.

Ook laat hij een psycholoog los op van Gaal en vraagt Hugo historicus Maarten van Rossum of hij vindt dat Louis van Gaal een dictator is. En zo komen er nog veel meer aan het woord. Dit met als doel de reis en de zoektocht te volbrengen.

En dan het gedicht. Uiteraard gaat het ook over het gedicht. Bij de terugkeer bij Ajax als technisch directeur liet Louis van Gaal de wereld zien dat er ook een grote dichter in hem schuilt. Hugo Borst ontleedt samen met Nico Dijkshoorn, columnist, het gedicht . Zin voor zin.  Ik wil jullie dit gedicht niet onthouden!

Wat de zoektocht uiteindelijk voor conclusies oplevert ga ik hier niet prijsgeven. Daar moeten jullie het boek zelf maar voor lezen, het is het waard.

Beoordeling

Ja ik ben enthousiast, heel enthousiast over o, Louis! Dit is gewoon een heel leuk boek geworden.  Net even anders, plezierig om te lezen, het laat je nadenken en van Gaal heeft gewoon veel dingen gezegd in zijn leven waarom je misschien moet hoofdschudden, maar tegelijkertijd ook om kunt lachen.

Er zullen genoeg mensen zijn die van Gaal totaal onuitstaanbaar vinden. Is dit boek ook geschikt voor deze doelgroep?

Ik zeg ja. Voor deze doelgroep is het goed dat van Gaal zelf niet aan het woord komt. Hij wordt kritisch onder de loep gelegd en wat hem onuitstaanbaar kan maken wordt in dit boek ook als idioot gedrag weg gezet. Ja er zullen anekdotes en interviews bij zitten waarop je bevestigd ziet worden dat je het een vreselijke man vindt, maar je even goed irriteren aan iemand kan soms best lekker zijn. En best lekker leest o’ Louis!

Ga mee op reis en doe mee aan de zoektocht! Louis, o, Louis. Maximale score.

Zoek je een ander voetbalboek? Neem dan eens een kijkje in onze boekenwinkel. Wil je dit boek graag lezen? Klik dan op het onderstaande icoontje om het meteen bij Bol.com aan te kunnen schaffen!

No votes yet.
Please wait...