Johan Cruijff, Mijn verhaal Book Cover Johan Cruijff, Mijn verhaal
Jaap de Groot
Autobiografie
Nieuw Amsterdam Uitgevers
2016
286

 

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

KLIK HIER OM DIRECT HET BOEK MET  MAXIMALE KORTING AAN TE KUNNEN SCHAFFEN!>>

Johan Cruijff, Mijn verhaal. Johan’s laatste verhaal. Johan Cruijff is niet meer. Het zal niemand ontgaan zijn. Neerlands grootste sporter aller tijden, de architect achter het totaal voetbal, de samensteller van ‘het dreamteam’ en nog zoveel meer, is onlangs overleden.

Buiten het feit dat Johan Cruijff meer dan geweldig kon voetballen, veranderde hij de kijk op de sport. Voetbal was van en voor de supporters en dus moesten zij vermaakt worden. Johan Cruijff staat voor de schoonheid van het spelletje en heeft daarmee het voetbal van Nederland op de kaart gezet.

Daarvoor kunnen we niet anders dan hem eeuwig dankbaar zijn.  Gràcies Johan!

johan-cruijff-mijn-verhaal

Klik hier voor het boek!

Johan Cruijff

Johan Cruijff, wie kent hem niet? Deze vraag galmde sinds de zogenoemde fluwelen revolutie regelmatig over de tribunes van de Amsterdam Arena.  Een terechte vraag om te stellen want bijna iedereen op deze wereld kent Johan Cruijff.

Volgens Johan Cruijff zelf zijn het er inmiddels 6 miljard. Aangezien ik mij niet kan voorstellen dat een gemiddelde stam in midden Afrika van Johan Cruijff gehoord heeft, of van mijn part een boer op het platteland van centraal China, is dit aantal misschien iets overschat met in ogenschouw genomen dat de wereldbevolking nu 7 miljard telt, maar het geeft wel een indicatie van hoe immens bekend Johan Cruijff is.

Zo weet iedere Nederlander wel wie Johan Cruijff is, hoe zijn carrière eruit zag en wat dat heeft betekent voor ons voetbal. Daarom volgt er hier nu geen uitgebreide overzicht van zijn loopbaan. Dat zou hem teveel wegzetten als een relatief onbekende en hem geen recht doen. In het boek zelf kan je hier overigens wel uitgebreid over lezen. Hieronder volgen slechts de hoogtepunten uit het voetballeven van Johan Cruijff.

Johan Cruijff won met Ajax 3 keer achter elkaar de Eupacup voor landskampioenen, alvorens hij vertrok naar Barcelona. Dit Ajax was het beste Ajax ooit en wordt nog steeds gezien als één van de beste teams aller tijden.

Aan de hand van Johan Cruijff won Barcelona na 14 jaar eindelijk weer eens het Spaans kampioenschap. Uit in Madrid werd Real Madrid dat seizoen met 0-5 vernederd.

Nederland bereikt de WK finale in 1974 met oogstrelend voetbal, ook wel totaal voetbal genoemd. Cruijff is hierin de motor die de rest van het elftal laat draaien. Nederland verliest dan wel de finale, maar wordt nog altijd herinnert aan het mooie spel van toen.

Aan het einde van zijn actieve voetballeven verruilt hij Ajax voor de rivaal Feyenoord na een onenigheid met het bestuur.  Prompt wordt Feyenoord kampioen van Nederland met Cruijff als voetballer van het jaar.

Als coach wint hij met Ajax in 1987 de enige Europa cup 2 uit de geschiedenis van het Nederlands voetbal door in de finale Lokomotiv Leipzig met 1-0 te verslaan. Cruijff baart opzien met het aanvallende spel en zijn lef om jonge spelers in te durven brengen.

Als Coach van Barcelona wint hij de eerste Europa cup 1 uit de geschiedenis van de club en brengt hij een filosofie binnen de funderingen van de club die vandaag de dag nog steeds leidend is.

Maar Cruijff is meer dan alleen maar een voetballer en coach. Hij heeft een grote maatschappelijke betrokkenheid wat geleid heeft tot onder meer de Johan Cruijff Foundation en de Johan Cruijff Institute (voorheen University).  Het doel van de foundation is om sport naar kinderen toe te brengen, ook naar kinderen met een beperking. De Cruijff Institute helpt sporters om te kunnen studeren zonder dat hun sportleven er onder hoeft te leiden. De ideale combinatie tussen sporten en leren.

Is Cruijff de beste voetballer die er bestaan heeft? Wel van Nederlandse komaf. Daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Van de wereld? Wel één van de.  Maar tijden en prestaties zijn moeilijk te vergelijken.

Als je het voetbal van nu vergelijkt  met die van de tijd van Cruijff is het net alsof ze vroeger haast stilstonden. Je krijgt bijna het onterechte gevoel dat je zelf daarin ook nog zou mee kunnen komen. De Messi van nu zou in de tijd van Cruijff nog meer zijn stempel drukken dan dat hij nu al doet.

Maar tijden veranderen, de sport verandert  en ook de spelers ontwikkelen zich. Daarom is het niet eerlijk om tijden te vergelijken. Messi is beter getraind dan Johan Cruijff, want de methodes en kennis zijn verbeterd. Maar of een Messi ook geboren is met meer talent is nog maar de vraag.

Waarom Cruijff voor altijd één van de grootste uit de sport zal blijven is omdat hij ook andere goed liet voetballen en daardoor een soort voetbal ontstond wat de wereld nog nooit gezien had. Daaraan zal hij altijd herinnerd worden. Er zijn vele mooie documentaires gemaakt over Cruijff. Dit is er één van.

 

Zijn verhaal

Johan Cruijff, Mijn verhaal is een autobiografie die je op lineaire wijze meeneemt door het leven van Johan Cruijff. Allereerst de kaft. Schitterend Oranje, inclusief de pagina uiteindes. Het boek wat er tussenuit springt in je boekenkast.

Het boek heeft een wat snellere aanloop dan de meeste voetbalbiografieën want binnen 20 bladzijdes is Johan Cruijff al gedebuteerd in het eerste van Ajax.

Het draait vooral om het voetbal en het zakenleven van Cruijff en aangezien de man heel veel verstand van voetbal had is dat voor de voetbaldieren onder ons bijna een eer om te mogen lezen.

Je krijgt een kijkje in het hoofd van Johan Cruijff. Hij legt uit welke keuzes hij in zijn leven heeft moeten maken en waarom hij deze keuzes zo gemaakt heeft. Gaandeweg het boek begrijp je wat hem anders maakte dan de gemiddelde speler/coach en begin je zijn filosofie op het spelletje langzaam een beetje te snappen.

Zijn gedachtes over voetbal zijn gelukkig beter verwoord en uitgelegd dan dat Johan Cruijff zelf altijd gedaan heeft tijdens interviews. Ja er komen nog een paar Cruijffiaanse gezegdes in het boek voor, maar je kan hem doorgaans gelukkig goed volgen.

Verwacht geen baanbrekend nieuws dat de headlines van CNN zou kunnen halen. Eigenlijk is alles wat er in het boek staat al een keer verteld. En daarbij bekruipt mij af en toe het gevoel dat hij nog steeds niet overal het achterste van zijn tong heeft laten zien.

Bijvoorbeeld als het gaat waarom hij geen bondscoach werd in 1990. Dat doet hij af met een halve bladzijde terwijl dit jarenlang een enorm discussiepunt is geweest. Zo zijn er meer onderwerpen waarin hij zich een beetje makkelijk vanaf doet.

Het gaat dus vooral over voetbal en dat is niet gek als het een autobiografie is van één van de invloedrijkste voetballers ooit. Wel mis ik een beetje zijn privé verhaal. Ja er komen passages uit het privé leven van Johan Cruijff in voor, bijvoorbeeld over de band met zijn kinderen, maar deze passages zijn verreweg in de minderheid.

Neem nou de zware operatie aan zijn hart. Heel het Catelonië was in rep en roer, Cruijff heeft er een paar zinnen voor over.

Ik hou sowieso wel van de RTL Boulevard verhalen. Dat is een persoonlijke smaak en ik weet dat niet iedereen die deelt. Ik had bijvoorbeeld graag gelezen wat voor weer het op zijn huwelijksdag was, wat er door hem heen ging bij de geboorte van zijn eerste kind, wat voor woorden er tijdens ruzies met bestuurders werden uitgewisseld en over rare uitstapjes die hijzelf en zijn medespelers hebben gemaakt.

Ik weet dat er genoeg mensen zijn die hier niet opzitten te wachten. Wel is het zo dat er een hele groep mensen zijn die van Johan Cruijff gehoord hebben, maar hem nog nooit live aan het werk hebben gezien. Mensen die kunnen opnoemen wat hij gedaan heeft, maar hem niet echt kennen. Ik vraag mij af of je hem na het lezen van het boek wel kent. Ja je begrijpt zijn invloed zeker beter, maar ik denk uiteindelijk van niet.

Johan Cruijff was al ziek ten tijden dat dit boek geschreven werd. Wel geteld één zin in het boek herinnert ons hieraan. In deze zin zegt hij dat hij veel steun gekregen heeft, nadat er bij hem longkanker ontdekt is, van veel mensen waarvan hij het niet had verwacht.

Het is logisch dat in een boek waar Cruijff bewust zijn privé naar de achtergrond heeft geschoven zich niet uitgebreid uitlaat over het meest persoonlijke onderwerp wat er is, de dood. Ik vind ook niet dat je van iemand mag eisen dat hij er over vertelt.

Maar reken dus niet op een Cruijff die nadenkt over een eventuele leven na de dood, of die ons nog iets specifieks wilt mee geven. In zijn boek laat hij ons wel weten dat hij tevreden is met het leven wat hij gehad heeft. Het is goed zo.

Conclusie

De grootste sportman uit ons land heeft niet het grootste sportboek aller tijden gefabriceerd, jammer genoeg. Nee Johan Cruijff, Mijn verhaal is zeker geen slecht boek geworden, maar je hoopt op meer. Het gebrek aan privé verhalen had hij nog kunnen opvullen met opzienbarende nieuwtjes, maar je krijgt het gevoel dat hij deze nieuwtjes bewust achter heeft gehouden.

Neemt niet weg dat dit boek voor de voetballiefhebber een uitstekend boek is om te lezen. Je leert de ideologie van Cruijff een beetje te begrijpen, de ideologie die de wereld veroverde. Alleen daarom al zou dit boek voor iedere beginnende trainer/coach een verplichting moeten zijn. Je leert een beetje denken zoals Cruijff en ik weet zeker dat er genoeg dingen instaan die een beginnende coach aan het denken zullen zetten.

Voor mensen die zich afvragen waar de adoratie van Cruijff vandaan komt, lees dit boek en je gaat het begrijpen.

Cruijff is voor een hele generatie een idool geweest. Zij zullen dit boek anders lezen en beoordelen dan dat ik dat doe. Ik vind dat het boek niet geheel recht doet aan de grootsheid die Johan Cruijff is.  Daarin doet hij zichzelf een beetje te kort.

Neemt niet weg dat zijn prestaties in en buiten het veld voor altijd overeind blijven staan. Prestaties waaraan voetbalminnend Nederland nu nog veel plezier aan heeft. Daarom sluit ik dit verhaal af zoals ik hem begon, met een dankwoord.

Gràcies Johan!

Zoek je een ander voetbalboek? Neem dan eens een kijkje in onze boekenwinkel. Wil je dit boek graag lezen? Klik dan op het onderstaande icoontje om het meteen bij Bol.com aan te kunnen schaffen!

Update: Vanaf heden is Punt Naar Voren ook te volgen op Facebook en kun je jezelf inschrijven voor de nieuwsbrief. Ga hiervoor naar de onderkant van de pagina.

No votes yet.
Please wait...