Luis Suarez, de autobiografie Book Cover Luis Suarez, de autobiografie
Edwin Krijgsman
Autobiografie
Headline Publishing Group
2014
287

 

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

KLIK HIER OM DIRECT HET BOEK MET  MAXIMALE KORTING AAN TE KUNNEN SCHAFFEN!>>

Luis Suarez met zijn autobiografie. Ik had er zin in, maar vele mensen zullen er minder reikhalzend naar uitgekeken hebben. Je bent voor Suarez, of je bent tegen hem. Ik hoor duidelijk in de eerste categorie. Hoe kan het ook anders? Ik heb hem vele malen in het shirt van mijn geliefde club pistolengebaren (wat volgens hem geen pistolengebaren zijn) zien maken na alweer een belangrijk doelpunt.  Suarez is en blijft een held voor mij.

Maar zit hij niet in jouw favoriete team dan kan ik mij voorstellen dat hij er minder geliefd vanaf komt. Niet alleen maakt hij vele doelpunten en werkt hij als een paard, hij heeft ook vele incidenten op het veld achter zijn naam staan. Incidenten die ervoor zorgen dat veel mensen hem een nare speler vinden, een crimineel wellicht.

Suarez heeft inmiddels zoveel spelers gebeten dat je op zijn minst gaat afvragen of hij stiekem echt geen kannibaal in aanleg is. Tegelijkertijd wordt hij ervan verdacht zich racistisch te hebben uitgelaten tegen Evra. Althans verdacht, hij is er zelfs voor geschorst geweest.

Tel daar zijn handsbal in de kwartfinale van het WK 2010 bij op, waardoor niet Ghana maar Uruguay de halve finale van het WK haalde en zijn mislukte transfer van Liverpool naar Arsenal en je begrijpt dat je Suarez tenminste controversieel kunt noemen.

Maar mij hoor je niet klagen, dit is een uitstekend uitgangspunt voor een goed voetbalboek. Zal mijn held door zijn autobiografie van zijn sokkel vallen? We zullen zien!

Klik hier voor het boek! >>

Luis Suarez

Na in zijn eigen land Uruguay de jeugdopleiding van de topclub CD Nacional te hebben doorlopen, debuteerde hij voor dit team op jonge leeftijd in het betaalde voetbal. Hij viel in de smaak bij de scouts van Groningen, die eigenlijk voor een andere speler kwamen kijken.

Na hem maar één wedstrijd te hebben zien spelen besloten ze dat hij de speler was die Groningen nodig had. Omdat Suarez bijna wanhopig graag naar Europa wilde, om dichterbij zijn vriendin te komen spelen die al eerder naar Europa verhuisd was, hoefde hij niet lang over het aanbod van Groningen na te denken en zo werd hij niet veel later speler van de club.

In de Euroborg viel Suarez al snel in de smaak bij het publiek. Hij leek de koning van de kluts en begon ook het netje steeds beter te vinden. Aan het einde van zijn eerste seizoen voor Groningen meldde Ajax zich voor Suarez. Hij wilde graag naar de hoofdstad verhuizen, maar de clubs kwamen er niet uit.

Suarez en Ajax spanden een arbitragezaak aan om een transfer af te dwingen, maar ze verloren die. Omdat Groningen begreep dat Suarez zijn motivatie kwijt was geraakt om voor de club te voetballen en omdat Ajax nog wat extra geld op hem bood kwam de transfer voor 8 miljoen euro toch nog rond.

Ook bij Ajax werd Suarez een grote hit. Hij werd aanvoerder en blikvanger van de club en scoorde meer dan 100 doelpunten. Een smetje op zijn periode is het niet behalen van de landstitel. Suarez moet het doen met een bekerwinst. Door zijn goede spel kwam hij op de radar van grote Europese clubs. Na 3,5 seizoen was het Liverpool die de juiste som geld voor hem overhad.

Hieronder een filmpje met zijn mooiste doelpunten voor Ajax:

Bij iedere nieuwe club waarvoor hij kwam te spelen waren er twijfels of hij het niveau wel zou aankunnen. Zijn ongepolijste manier van voetballen zorgde ervoor dat mensen vraagtekens hadden of hij het ook op een hoger niveau zou kunnen laten zien. Maar over waar Suarez kwam slaagde hij met vlag en wimpel, zo ook bij Liverpool.

Hij werd er Europees topscoorder van het jaar en voetballer van het jaar. Ook met Liverpool werd hij geen kampioen, ondanks zijn vele doelpunten voor de club. Omdat het Suarez droom was om voor Barcelona te voetballen kon hij niet weigeren toen deze club zich voor hem meldde.

Hij kwam voor 81 miljoen over en tot de dag van vandaag vormt hij een dodelijk aanvalstrio met Messi en Neymar. Zijn hoogtepunt behaalde hij op 6 juni 2015. Hij scoorde de 2-1 in de met 3-1 gewonnen Champions League finale tegen Juventus.

Ook het nationale team van Uruguay heeft aansprekende resultaten geboekt met Suarez in zijn gelederen. Zo werd in 2010 de halve finale van het WK verloren van Nederland. Suarez deed hierin niet mee omdat hij een rode kaart gekregen had in de kwartfinale tegen Ghana.

In de laatste minuut van de verlenging sloeg hij een zeker doelpunt met zijn hand uit het doel. De penalty die volgde werd gemist en na een strafschoppenserie bereikte Uruguay alsnog de halve finale.

Zijn mooiste moment voor Uruguay moesten nog komen. In 2011 werd Uruguay Zuid Amerikaans kampioen. Suarez werd tot speler van het seizoen verkozen.

Controversie

Suarez heeft verschillende controversiële incidenten achter zijn naam staan. Zo heeft hij maar liefst  3 tegenstanders tijdens een wedstrijd gebeten. Dit leverde hem fikse schorsingen op. De laatste keer was hij zelfs maanden niet welkom in en rond een voetbalstadion.

Ook zou hij zich racistisch hebben uitgelaten tegen Evra. Suarez zegt hierover dat hij hem slechts negro noemde, Spaans voor zwart en in Uruguay en hele normale manier om iemand aan te spreken. Het was zeker niet racistisch bedoeld. De tuchtcommissie oordeelde hier anders over en hij werd geschorst.

De autobiografie

Na het lezen van Uli! Uli! was ik hard toe aan een goed boek en gelukkig Luis Suarez, de autobiografie stelt niet teleur. Dit boek heeft een uitstekende balans tussen voetbal in het veld en de verhalen er omheen. Zo zou het moeten zijn!

Het boek is een klassieke biografie geworden, in vrijwel chronologische volgorde wordt met name het voetballeven van Suarez besproken. In het begin gaat het over kleine Suarez die op jonge leeftijd zijn huidige vrouw leert kennen. Je leest over zijn eerste moeilijke stappen in het profvoetbal en je ziet hem langzaam veranderen in de grote speler van wereldklasse die hij nu is.

En de manier waarop zijn voetballeven is opgetekend is allerminst saai. Suarez deelt kleedkamerverhalen met ons, geeft zijn mening over alles en iedereen en legt uit waarom het met de ene trainer beter boterde dan met de andere. Verwacht geen smeuïge privéverhalen , het draait in dit boek vooral om voetbal, maar als het op deze manier vertelt wordt is dat absoluut geen gemis.

Alle grote incidenten uit zijn carrière komen uitgebreid aanbod. Hij gaat in op de bijtincidenten en legt uit hoe het zover heeft kunnen komen en wat hij er nu aandoet om het te voorkomen.

In het kort komt het er op neer dat zodra de druk op hem toeneemt zijn over mijn lijk mentaliteit de boventoon gaat voeren en hij zichzelf niet in bedwang heeft. Hij is er nu in behandeling voor bij een psycholoog. Zo hoopt hij beter met druk te kunnen omgaan en het moment te herkennen waarop het toch mis dreigt te gaan.

Ook over zijn schorsing voor racistische uitlatingen vertelt hij ronduit. Ja hij heeft negro gezegd, maar het heeft in zijn ogen geen racistische lading. Je leest wat er door hem heen ging na zijn handsbal tegen Ghana, waarom hij van Liverpool naar Arsenal wilde en hoe Liverpool omging met het verlies van het kampioenschap.

Leuke verhalen, leuk verteld en ik heb mij geen moment verveeld.

Is er geen kritiek? Jawel die is er zeker en het is een terugkomend thema inmiddels. In Luis Suarez, de autobiografie speelt Suarez inmiddels voor Barcelona, maar heeft hij nog geen officiële wedstrijd voor de club achter de rug.

We weten nu wat voor succesnummer Suarez ook in Barcelona geworden is en ik zou graag over de samenwerking en schijnbare vriendschap tussen hem en Messi en Neymar hebben gelezen. Ook deze biografie had nog wat jaren op zich moeten wachten. Is het een geldtruc? Komt het hele verhaal ooit nog? Vast en zeker. Maar het eigenlijk schandalig dat je bij het kopen van een biografie het halve verhaal maar te lezen krijgt.

Mijn mening

Luis Suarez, de autobiografie is een prima boek geworden. Hij is open en eerlijk over al zijn incidenten en je krijgt genoeg achtergrond verhalen te horen om het tempo in het boek te houden. Het leest gewoon lekker en het zijn leuke verhalen.

De verhalen zijn wel bijna uitsluitend over voetbal. Geen enkel probleem overigens, voetbal is toch hetgeen wat ons bij deze boeken brengt en als het op deze manier gebracht wordt is er weinig mis mee. Alleen mist het boek wel het hoofdstuk Barcelona.

Is de held voor mij van zijn sokkel gevallen? Zeker niet. Ik heb bijna begrip gekregen voor zijn bijtincidenten. Ik kan mij nu beter voorstellen wat hem bezielde. En over het Evra incident ben ik nog geneigd om hem te geloven ook.

Zullen de mensen die een hekel aan hem hebben hem nu wel een sympathieke speler gaan vinden na het lezen van het boek? Vast niet, net zoals ik ben zijn ze te bevooroordeeld. Er kleven te veel incidenten aan hem. Maar spraakmakend is hij wel en spraakmakend is zijn boek.

Zoek je een ander voetbalboek? Neem dan eens een kijkje in onze boekenwinkel. Enthousiast geworden? Klik op het onderstaande icoontje om het boek direct te kunnen aanschaffen op Bol.com!

No votes yet.
Please wait...