Litmanen 10 Book Cover Litmanen 10
Jari Litmanen
Biografisch portret
Voetbal International
April 2016
383

Het tweede boek, Litmanen 10.  Nog geen twee maanden terug aangeschaft op Eindhoven airport. Op weg naar een vakantie op Malta. Daar heb ik het gelezen, heerlijk liggend in het zonnetje aan het zwembad.

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

Inmiddels worden hier de dagen korter en wordt de temperatuur kouder en kom ik rond deze tijd van het jaar altijd terecht in een kleine herfstdepressie. Ik ben geen man van de kou, nattigheid en de kaarsen die branden in huis. Gelukkig duurt zo’n depressie bij mij altijd maar een kleine twee weken. Voor je het weet zit je er gewoon in, in de herfst en weet je niet beter.

Met het schrijven over dit boek hoopte ik weer een klein beetje van de Maltese zonnestralen te voelen.  Nog even die depressie uitstellen. Of dat ook gelukt is lezen jullie straks.

Litmanen wo ho!

Voor de eind twintigers en ouderen onder ons heeft Jari Litmanen waarschijnlijk geen introductie nodig. Voor de jongere mensen, Jari Litmanen was een geweldige Finse voetballer die op zijn hoogtepunt was in de jaren 90. Hij bleef voetballen tot na zijn 40ste (is hij überhaupt ooit gestopt?), maar zijn grootste successen beleefde hij in het bijna onverslaanbare Ajaxteam midden jaren 90.

Hij was hier een klassieke nummer 10, aanvallende middenvelder en verbindingsman tussen aanval en verdediging. Vandaar Litmanen 10 dus, logisch. Hij groeide in die jaren uit tot één van de beste spelers van de wereld.

Zoals je waarschijnlijk wel tussen de regels door leest vind ik Litmanen geweldig. Een echt jeugdidool van mij. Als klein Ajaxsupportertje leefde ik intens mee met de successen uit die tijd. Ik groeide op met de gedachte dat Ajax zo goed als onverslaanbaar was. Ik weet inmiddels wel beter.

Litmanen was een sleutelfiguur en de absolute favoriet van menig supporter. Dus ook van kleine Ricky. Litmanen wo ho! Ik vond Litmanen fantastisch juichen.  Na een doelpunt tegen het grote AC Milaan ging hij op zijn knieën zitten en bewoog zijn gebalde vuisten hard heen en weer.  Helaas scoorde ik niet zoveel op de schoolpleinen en veldjes bij mij in de buurt, maar als dat wel gebeurde deed ik Litmanen vol overgave na.

Vooraf aan het boek wist ik gek genoeg niet zoveel over de persoon van mijn vroegere idool. Hij kwam bij mij altijd wat saai en serieus over, al kwam dat wellicht ook door zijn accent, Dat klonk voor een kleine jongen toch altijd wel een beetje gek. Ik was benieuwd of het boek mij een ander beeld van hem kon geven. En zo niet, als het boek dan maar niet zo saai en serieus zou zijn als de persoon Litmanen zelf.

litmanen 10

Voor het boek, klik hier!

De biografie

Litmanen 10 beschrijft de voetbalcarrière van Litmanen.  Het begint bij een kleine Jari die in Finland tegen een bal leert trappen en neemt je mee langs de vele (jeugd) clubs waarvoor hij heeft gespeeld.  Het boek is chronologisch opgebouwd.  Je begint in Finland, gaat naar Nederland, komt daarna in Barcelona en Liverpool terecht en neemt je daarna mee naar nog een aantal clubs.

Deze mooie clubs zouden genoeg mooie verhalen op moeten kunnen leveren. Genoeg wereldsterren ook waarmee Litmanen gevoetbald heeft. Maar… wat een ontzettend saai boek is dit.  Litmanen is naar eigen zeggen toegewijd aan de sport en heeft er alles voor opgegeven. Deze boodschap staat door het hele boek heen vermeld. Talent is leuk, maar zonder hard werken kom je er niet. En hard werken is wat Litmanen gedaan heeft, van kinds af aan.

Laat er geen misverstanden om bestaan, ik vind dat een goede eigenschap. Het tekent ook de persoon en speler die hij is/was. Maar het is geen spannende basis voor een boek. Verwacht dus geen avondjes stappen, andere uitspattingen, roddels over spelers, zijn ongezouten mening over trainers die hun beloftes niet nakwamen. Nee, Litmanen blijft degelijk en netjes. Een prof leeft als een prof en Litmanen was een echte prof. Ja dat siert hem, nee het boek wordt er niet leuker op.

Neem nou zijn periode in Finland, als klein kind, puber en jong volwassenen. Dit stuk staat vol met Finse namen. Trainers, coaches, familie, vrienden, medespelers, het houdt bijna niet op. Misschien een feest der herkenning voor het Finse publiek, maar voor ons Nederlanders zijn dit totaal nietszeggende namen. Ik vond het daarom bijna geen doorkomen aan. Ik wist niet over wie het ging, begon namen door elkaar te halen. Veelvuldig dacht ik van ‘hey deze naam heb ik eerder gelezen maar wie was het in godsnaam ook alweer’.

Het is logisch dat in een boek over Litmanen zijn periode in Finland genoemd wordt. Maar dit omvat maar liefst 115 pagina’s uit zijn boek. De enige reden dat ik doorgelezen heb is dat ik wist dat de leukere clubs nog moesten komen. En daarin vertelt hij eigenlijk ook weinig spannends. Het is bijna een opsomming van feiten. Van wedstrijd naar wedstrijd. Gewoon zoals Jari de periode beleefde.  Hard blijven werken, dan komt het wel goed.

Eindoordeel

Ik zou jullie nog vertellen of mijn herfstdepressie uitgesteld is of niet.  Bij het schrijven over dit boek dwaalde mijn gedachte af naar een heerlijke vakantie vol zon, strand en een drankje hier en daar. De gedachte aan een leuke vakantie doen mij goed. Het valt mee met de depressie!

Dit komt echter niet door de kwaliteit van het boek. Nee Litmanen 10 kan ik vrijwel niemand aanbevelen. Mensen die niets tot weinig  met de beste man hebben moeten dit boek vooral niet aanschaffen.

Voor de jonge Ajacieden onder ons die nieuwsgierig zijn naar het verhaal van een ouwe clubicoon heb ik ook een tip. Schaf dit boek niet aan, maar ga lekker YouTube filmpjes kijken om te zien wat Litmanen voor Ajax betekend heeft. Dit geeft meer recht aan zijn status. Om het je makkelijk te maken, onder het bericht staat al een filmpje met aardige hoogtepunten.

Ben jij groot Litmanen fan en staat je huis vol met spullen van deze man, dan kan je dit boek in huis halen.  Dan is het hebben van het boek belangrijker dan de inhoud.

Eigenlijk wil ik dit boek aan één doelgroep wel aanbevelen. Aan de jonge voetballers die gezegend zijn met bovenmatige talent. Deze jongens kunnen een voorbeeld nemen aan Litmanen en lezen wat hij er allemaal voor gedaan heeft om te slagen. Dat terwijl Litmanen waarschijnlijk meer talent had dan deze jongens nu. Laat dit boek voor deze jongens een wijze les zijn.

Voor de ‘gewone’ mens onder ons, koop het gewoon niet. Vooruit twee sterren nog, omdat hij ooit ook mijn idool is geweest. Komt Litmanen 10 nog goed mee weg!

 

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...