Boskamp, leven met Feyenoord Book Cover Boskamp, leven met Feyenoord
André van Kats
Biografisch portret
Voetbal Inside
2016
270

In aanloop naar de eerste klassieker van dit seizoen een recensie van het boek Boskamp, leven met Feyenoord. Hierin volgen we de club Feyenoord een jaar lang door de ogen van Jan Boskamp. Zie hier meteen de grootste onthulling van de dag, Jan Boskamp is een Feyenoordsupporter! En niet zomaar één, maar hij behoort tot de fanatiekere van zijn soort.

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

Jan Boskamp groeide op in Rotterdam en was als kind al supporter van de club. Al snel bleek hij een bovenmatige getalenteerde voetballer te zijn en werd hij uitgenodigd om voor de jeugd van Feyenoord te komen spelen. Bij deze club beleefde hij jaren later ook zijn doorbraak in het profvoetbal. Sindsdien is hij onlosmakelijk met de club uit Rotterdam-Zuid verbonden.  Waar Jan ook in zijn verdere loopbaan als speler en trainer terecht kwam, Feyenoord was zijn club en jaren later is hij ook nog kortstondig als scout voor de club werkzaam geweest.

Jan is dus niet zomaar een supporter, maar een rasechte Feyenoorder. Eentje die slecht kan slapen voor een belangrijke wedstrijd en oprecht zijn humeur kan laten verpesten bij een slecht resultaat. En nu mogen wij dus een jaar over zijn brede rug (flauw, ik weet het) meekijken naar zijn avonturen op de tribune van zijn favoriete clubje. Benieuwd naar wat voor verhalen dat kunnen opleveren.

Voor het boek, klik hier!

Voor het boek, klik hier!

Jan Boskamp

Ik ken Jan Boskamp eerlijk gezegd alleen maar van zijn rol als analist bij Voetbal International /Inside. Toen hij daar voor het eerste aanschoof had ik werkelijk waar geen idee wie hij was. Hij zag er uit als iemand die zo uit de Rotterdamse haven weggelopen zou kunnen zijn. Daar zou hij werkzaam kunnen zijn als één of ander malafide opperbaas. Het werd mij al snel duidelijk, met deze man valt niet te sollen.

Dat ik nog nooit van hem gehoord had zegt overigens vooral iets over mijn gebrek aan voetbalkennis op dat moment, want Jan Boskamp heeft werkelijk waar een prachtige carrière gehad als voetballer en later als trainer. Je zou het niet zeggen als je hem nu ziet zitten, maar hij was een goede middenvelder die het harde werken niet schuwde.

Hij debuteerde als kind van de club bij Feyenoord. Feyenoord had op dat moment een schitterend team wat kon wedijveren met de absolute Europese top. Jan Boskamp moest concurreren met enkele wereldvoetballers als van Hanegem en Wim Jansen en het lukte hem dan ook niet om een vaste basisspeler te worden. Hij was in die tijd een gewaardeerde 12e man.

Na een aantal seizoenen liet hij zich uitlenen aan het Scheveningse Holland Sport, waar hij wel basisspeler was. Hierdoor mistte hij de eerste Europa cup overwinning van een Nederlandse club. Feyenoord won dat seizoen de Europa Cup 1 voor landskampioenen.

Toen hij weer terugkeerde bij Feyenoord kwam hij weer in de rol van ideale 12e man terecht. Als invaller won hij wel nog de wereldbeker alsmede de UEFA cup.  Hoewel Boskamp zijn geliefde Feyenoord liever nooit verlaten had werd het tijd om aan zichzelf te denken. Hij besloot te vertrekken en ging spelen voor het Belgische RWDM

Verdere loopbaan

In België groeide Jan Boskamp uit tot een sensatie. Hij was de eerste niet Belgische speler die tot voetballer van het jaar verkozen werd in België. Door zijn goede spel kwam Boskamp in beeld bij Oranje en  hij mocht zelfs mee naar het WK 78. In totaal speelde hij twee interlands voor het Nederlands Elftal.

Na zijn actieve loopbaan bleef hij in België en werd hij daar trainer. Eerst bij kleinere Belgische clubs, maar later behaalde hij grote triomfen met Anderlecht, waarmee hij drie keer op rij kampioen werd. Na zijn vertrek werd hij nergens meer zo succesvol als bij Anderlecht. Wel trainde hij nog een aantal exotische teams in het Midden-Oosten. Dat moetvooral goed voor zijn bankrekening geweest zijn.

En nu is hij al weer jaren analyticus bij het programma Voetbal International /Inside. Daar groeide hij uit tot een hernieuwde bekendheid bij het Nederlandse publiek. Ik vind hem een leuke toevoeging aan de tafel bij VI.

Jan Boskamp is iemand die fysiek contact niet schuwt om zijn ongenoegen te laten blijken, zo ook in dit programma. Je weet inmiddels dat hij het gaat doen en je voelt zelfs aankomen wanneer hij het gaat doen, maar ik blijf glimlachen op het moment dat hij één van zijn mede analisten een koekie geeft.

Jan praat een binnensmondse mengelmoes van Vlaams en Rotterdams, wat leuke versprekingen oplevert. Bekend zijn de fragmenten waarin hij de namen van voetballers verkeerd uitspreekt. Hieronder een filmpje met de opsomming van een aantal van deze besprekingen.


Ik moet dus vooral om hem lachen vanwege zijn doen en laten. Of ik hem nou echt humor vind hebben of inhoudelijk sterk vind weet ik eigenlijk niet. Het figuur Boskamp is gewoon een mooi figuur.

Gewoon is denk ik het juiste woord om hem te omschrijven. Ondanks dat hij zijn hele leven in de spotlights heeft gestaan en daarbij ongetwijfeld enkele miljoenen verdient heeft komt Jan Boskamp over als een gewone man. In een gewoon truitje gewoon lekker over voetbal lullen. Geen dure woorden en lange zinnen, gewoon  net als in een café met vrienden. En dat is zijn kracht. Je kan je met Jan identificeren.

Leven met Feyenoord

In Jan Boskamp, leven met Feyenoord volgen we de avonturen van Jan Boskamp bij en rondom wedstrijden van Feyenoord op de voet. Gelukkig is het boek wel meer dan dat, want het zou wel een heel dun basis voor een boek geweest zijn.  Eigenlijk zou het boek misschien wel beter Een jaar lang met Boskamp kunnen heten.

We gaan mee met Boskamp op vakantie, we komen bij hem thuis, zitten met hem in een restaurent, bezoeken met hem andere voetbalwedstrijden, volgen hem op de fiets en ja we komen ook met hem bij Feyenoord. Feyenoord neemt namelijk de belangrijkste plaats in het leven van Boskamp in, dus daar ontkomen we niet aan. Gelukkig maar.

Tijdens het jaar met Boskamp leren we waar de liefde voor Feyenoord is ontstaan en hoe deze liefde gedurende zijn leven gegroeid is. We lezen wat Feyenoord met Boskamp doet en hoe het zijn doen en laten beïnvloed.

Ik denk dat fanatieke voetbalsupporters veel in hem zullen herkennen. De zenuwen voor en tijdens een wedstrijd, het verlies van objectiviteit als het om jouw club gaat, een slecht humeur na een verliespartij, Jan Boskamp heeft er allemaal mee te dealen en andere supporters zullen weten hoe dit voelt. Niet verrassend, maar wel leuk om dit ook bij Jan Boskamp terug te zien.

Dit is het tweede boek over Jan Boskamp in een relatief korte tijd. Het eerste boek was een biografie. Verwacht in dit boek dus geen chronologische volgorde van zijn loopbaan, daarvoor moet je bij het andere boek zijn.

Wel staan er in dit boek terugblikken uit de actieve spelers- en trainerscarrière van Jan Boskamp. Ik heb het eerste boek al eens eerder gelezen en er komen verhalen in Boskamp, leven met Feyenoord voor die ook al in het andere boek staan. Het verschil met zijn biografie is dat in Leven met Feyenoord de schrijver ervoor gekozen heeft om andere direct betrokkenen deze verhalen te laten vertellen en niet Boskamp zelf. Het levert een iets andere invalshoek op. Ik zou er zelf voor kiezen om dit boek nog even te laten liggen als je net zijn biografie uit hebt.

Verwacht in het boek geen vreemde uitspattingen, wilde verhalen en allerlei andere gekkigheid. Daar is Jan Boskamp de man niet naar.  Boskamp is een voetbaldier en dit boek ademt dan vooral ook voetbal. Het levert een prima portret op van een fanatieke supporter, die toevallig ook nog een beroemde tv analist is.

Eind oordeel

Boskamp, leven met feyenoord is een boek geworden waarin de fanatieke voetbalsupporter veel zaken bij zichzelf zullen herkennen. Na het lezen van dit boek begrijp je waar de hartstocht van Feyenoord bij Boskamp vandaan komt en krijg je een goed beeld van het toch wel hectische bestaan van Jan Boskamp zelf.

Doordat er verhalen uit dit boek overeenkomen met de al eerder verschenen biografie over Boskamp zou ik dit boek nog even laten liggen als je zijn biografie net gelezen hebt.

Jan Boskamp leidt geen losbandig leven en zulke avonturen komen dan ook niet in dit boek voor. Mede daardoor zit je wel weinig echt tot op het puntje van je stoel of bank. In extase beland je door dit boek nooit. Je leest het boek zonder dat je het zelf doorhebt gewoon lekker weg. Geen hoogvlieger, maar een prima boek voor tussendoor.

Als laatste wil ik Jan Boskamp sterkte wensen de komende dagen. Met de klassieker opkomst weet ik zeker dat hij al slecht begint te slapen. Nog even volhouden Jan, het is bijna zover!

Rating: 5.0. From 1 vote.
Please wait...