Ik, Zlatan Book Cover Ik, Zlatan
Zlatan Ibrahimović en David Lagercrantz
Autobiografie
Bonnier Group Agency
2012
333

 

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

KLIK HIER OM DIRECT HET BOEK MET  MAXIMALE KORTING AAN TE KUNNEN SCHAFFEN!>>

Jongens en meisjes, dames en heren, leg de bijbel aan de kant, schuif de koran opzij, een nieuwe profeet is opgestaan en hij stelt zijn evangelie aan jullie beschikbaar. Ik heb het natuurlijk over niemand anders dan zijne grootheid Zlatan Ibrahimović. Of had ik de woorden zijne en grootheid eigenlijk met een hoofdletter moeten schrijven? Hoe dan ook, in Ik, Zlatan vertelt hij zijn levensverhaal.

Alles aan Zlatan is groots. Zijn fysiek is zeer imposant. Lang, oersterk, maar toch soepel. Een beest van een vent. Even imposant moet zijn prijzenkast zijn. Zijn grootse daden op het veld hebben hem vele club- en individuele prijzen opgeleverd.

Zijn uitstraling is enorm. Bij het betreden van het veld staat Zlatan al met 1-0 voor,  al vindt hij waarschijnlijk zelf met 3-0. Onderdeel van zijn uitstraling is zijn enorme ego. Om maar nog even in de Bijbelse  sferen te blijven, het reikt tot aan de hemel en ver daar voorbij. Het kan niet anders dan dat Zlatan enorm groot geschapen moet zijn.  Voor 15 centimeter doet hij het niet,  dat is voor de gewone sterveling.

De verwachtingen van Ik, Zlatan zijn dus hooggespannen. Alleen een groots meeslepend verhaal doet recht aan de persoon Zlatan Ibrahimović. We gaan zien of dat ook gelukt is.

Klik hier voor het boek!

Klik hier voor het boek!

Ibracadabra

Zlatan is opgegroeid in Rosengård, Malmö. Nou ben ik bepaald geen wereldreiziger dus de wijk is mij onbekend. Maar zoals Zlatan het vertelt is het daar zo ongeveer de Schilderswijk in het kwadraat. Om je daar staande te kunnen houden moet je wel brutaal zijn, lef hebben en niet over je zelf laten heenlopen. De eerste contouren van de Zlatan die wij nu kennen worden in de straten van Rosengård zichtbaar. Hier vormt zich zijn karakter. ‘Je kunt de man wel uit het getto halen, maar je kunt nooit het getto uit de man halen!’ zegt hij er later zelf over.

De gemiddelde Nederlander komt voor het eerst met Zlatan in aanraking bij de transfer naar Ajax.  Ajax betaalt op dat moment de hoofdprijs voor hem om andere clubs af te troeven.

Zlatan is nooit een absolute held van mij geworden. Hij kwam bij Ajax in het begin moeilijk uit de verf, knokte zich in het team en op het moment dat hij de allerbeste van het team leek te gaan worden forceerde hij een transfer naar Juventus en vertrok.

In Nederland hebben we de ware Zlatan maar heel mondjes maat kunnen aanschouwen. Spelers als Chivu, van der Vaart en Maxwell stonden bij mij toentertijd veel hoger op het lijstje van favoriete spelers. De manier waarop hij toen vertrok, wat hij zelf ook toegeeft in het boek, vond ik allerminst netjes.

Hij gebruikte een clash met van der Vaart om met het Ajaxbestuur een spelletje te spelen. Wel bewaarde hij het hoogtepunt in het Ajaxshirt voor het laatst, het geniale doelpunt tegen NAC. Ibracadabra was geboren.


Daarna volgde er een triomftocht langs de Europese velden. Waar Zlatan verscheen werden er prijzen gewonnen en magistrale doelpunten gescoord. Met zijn krachtige benen heeft hij een aantal enorme kanonskogels geproduceerd. Zijn mooiste doelpunt maakte hij echter in het shirt van Zweden tegen Engeland (over smaak valt natuurlijk te twisten). Hierbij fabriceerde hij een geweldige omhaal van ver buiten het strafschopgebied. Ondanks dat de keeper uit zijn doel was is het doelpunt van grote schoonheid. Ik ga jullie dit doelpunt niet onthouden.


Zowel bij Juventus, Internazionale, AC Milan en Barcelona heeft Zlatan meermalen het kampioenschap gevierd. Vreemd genoeg heeft hij met deze clubs nooit de cup met de grote oren omhoog kunnen houden. Een gemis op het palmares van een speler als Zlatan.

Het verhaal

Het boek Ik, Zlatan is een biografie. Het verhaal eindigt bij de terugkomst van Zlatan bij AC Milan  in 2010, zijn tweede periode bij de club. Het is nu 2016 en Zlatan voetbalt nog steeds op het allerhoogste topniveau. Met deze wetenschap van nu voelt het verhaal dus ook aan als niet af. Ik begrijp niet waarom voetballers een biografie over hun voetballeven schrijven, terwijl ze daar nog midden inzitten. Wacht daar dan nog een aantal jaren mee en schrijf die laatste paar hoofdstukken ook op.  Zo dat is eruit.

Volgens veel mensen is Zlatan een geniale gek. De genialiteit slaat op zijn voetbalkunsten en die spreken voor zich. De gek slaat op zijn gedrag en persoonlijkheid. Deze gek komt ook in het boek naar voren.

Zlatan jatte vroeger fietsen, kattenkwaad aldus hemzelf. Zlatan tolereerde geen autoritair gedrag van ervaren spelers, logisch. Hij schopte Guardiola ooit in zijn rug na een wissel en slechte communicatie. Hij vroeg erom. Zlatan rijdt auto’s in de prak en speelt spelletjes met clubbestuurders. Allemaal heel normaal toch?

Zlatan zelf vindt van wel en hij schuift dat niet onder stoelen of banken. Hij vindt zichzelf beter dan wie dan ook. Er zijn meerdere uitspraken van hem te vinden waarin hij aangeeft zichzelf God te vinden. Ik vrees dat hij het wel eens zou kunnen menen.

Zlatan zet zichzelf neer als iemand die de realiteit soms helemaal kwijt is. Onuitstaanbaar gedrag, terwijl hij het zelf de normaalste zaak van de wereld vindt. Dit levert hem voor veel mensen een heldenstatus op. Er zijn genoeg interviews en andere filmpjes over Zlatan te vinden die leuk zijn om te bekijken omdat je eigenlijk een volslagen idioot aan het werk ziet. Leuk vanaf afstand, ik zou niet lang met hem in één kamer kunnen zitten denk ik.

Doordat Zlatan is zoals hij is, is het wel een geslaagd boek geworden. Hij mijdt geen onderwerp, geeft zijn mening over alles en iedereen en dat terwijl zijn meningen vaak heel uitgesproken zijn. Dit levert leuke verhalen, maar ook een prima kijkje achter de schermen van de voetbalwereld op.

Je krijgt te lezen hoe zijn bijzondere relatie met zijn zaakwaarnemer Raiola opgebouwd is, hoe trainers en andere bestuurders met spelers communiceren en je ziet hoe transfers worden uitgespeeld. Uiteraard laat Zlatan ook nog even weten hoe hij het beleefde en wat hij er allemaal van vond. Vermakelijk leesvoer!

Het grappige is dat de opbouw van het boek niet veel afwijkt van het door mij bekritiseerde boek Litmanen 10, over uiteraard hoe kan het ook anders Jari Litmanen. De eerste 100 pagina’s van Ik, Zlatan gaan over zijn voetballeven in Zweden en daarin komen voor ons Nederlanders een hoop onbekende namen in voor.

Het verschil met Litmanen is dat Zlatan wel wat te vertellen en meegemaakt heeft. Zlatan zijn jeugd ging niet vanzelf. Gescheiden ouders, halfzusje aan de drugs, vader aan de drank, moeder in de problemen, familiebreuken, nee het zat hem ook niet helemaal mee. In deze periode van zijn leven wordt zijn karakter gevormd. Het karakter wat hem ontegenzeggelijk een groot gedeelte van zijn heldenstatus bezorgt.

 Mijn oordeel

Gelukkig is Zlatan in Ik, Zlatan precies zoals we hem kennen, onuitstaanbaar, geniaal en gek.  Hij beschrijft zijn leven vanuit zijn eigen oogpunt en dat is ronduit boeiend. Het boek staat vol leuke anekdotes en geeft je bovendien inzicht in enkele zaken achter de schermen van het voetbalwereldje. Zlatan spaart hierbij niemand.

Wel is het boek eigenlijk nog niet af, je mist de hoofdstukken PSG, Manchester United en zijn afscheid bij het Zweedse elftal. Desondanks is dit één van de betere boeken die ik thuis op de planken heb staan en weet ik zeker dat als je van voetbalboeken houdt je veel plezier aan dit boek gaat beleven.

Zoek je een ander voetbalboek? Neem dan eens een kijkje in onze boekenwinkel. Wil je dit boek graag lezen? Klik dan op het onderstaande icoontje om het meteen bij Bol.com aan te kunnen schaffen!

Rating: 3.0. From 2 votes.
Please wait...