Gijp Book Cover Gijp
Michel van Egmond
Biografisch portret
Voetbal International/ de Buitenspelers
mei 2012
323

 

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

KLIK HIER OM DIRECT HET BOEK MET  MAXIMALE KORTING AAN TE KUNNEN SCHAFFEN!>>

Een groot moment is aangebroken. Ik ga mijn eerste recensie typen en sta meteen al voor de lastige keuze,  namelijk welk boek het gaat worden. Of beter gezegd, welk boek het verdient om deze speciale eer toebedeeld te krijgen. Zo voelt dat voor mij tenminste. Het is een lastige keuze. Te veel boeken op de planken.

Neem ik mijn eerste boek dat ik ooit gekocht heb en waar deze verslaving mee begonnen is? Neem ik een boek dat ik pas uitgelezen heb en dus zo iets over kan vertellen? Of het boek waarvan ik het meeste genoten heb?

Antwoord op deze vragen heb ik mezelf niet gegeven.  Ik was er eigenlijk ineens wel over uit. Het moest Gijp worden, een biografisch portret van René van der Gijp.  Ik durf wel te zeggen dat Gijp waarschijnlijk het bekendste voetbalboek is van de laatste jaren.

Het is in ieder geval een razend populair boek met meer dan 350.000 verkochte exemplaren. Een boek die ook de NS publieksprijs heeft gewonnen.  Ik bestempel dit boek hier gewoon als een klassieker in zijn soort.  Doen we even. Bij de meeste bezoekers vast al bekend ook, wellicht al door menig mens aangeschaft. ‘Dan hebben we die maar alvast gehad’ is een beetje de gedachte die ik daarbij heb.

Maar ook het boek wat voor een enorme toename in andere biografische voetbalportretten heeft gezorgd, althans dat is mijn ervaring. Een boek dat dus verantwoordelijk is geweest voor een uitbreiding van mijn verslaving, waarvoor dank.

Een boek dat ook in 2012 al uitkwam en nu anno 2016 al een opvolger heeft genaamd de wereld volgens Gijp. Over dat boek ga ik binnenkort schrijven en daarbij is het handig om een vergelijking te maken met zijn voorganger.  Zijn voorganger waar we het hier nu over gaan hebben, Gijp dus.

Gijp

Voor het boek, klik hier!

René van der Gijp

René van der Gijp was een getalenteerde rechtsbuiten van onder meer PSV en het Nederlands elftal waarover gezegd wordt dat hij lang niet alles uit zijn carrière gehaald heeft. Ik kan dit niet beamen want ik heb René nooit zelf zien voetballen.

Ik ken hem alleen van de televisie. Dit geldt waarschijnlijk voor de meeste  bezoekers van deze site. Ik kan daardoor wel begrijpen dat hij niet alles uit zijn voetballeven gehaald heeft. Op televisie komt hij over als iemand die het allemaal niet zo serieus neemt. Dat deed hij als profvoetballer waarschijnlijk ook niet. En stiekem kan ik hem daarin eigenlijk alleen maar gelijk geven.

Ik ben een groot liefhebber van Voetbal International, trouwens het tegenwoordige Voetbal Inside. Daarin komt hij over als een hele amicale man die de lach aan zijn broek heeft hangen. Ik vind hem zelf ook hilarisch en heb menigmaal in een schaterlach gelegen bij een uitzending van VI. Ik kijk ook regelmatig fragmenten terug, op sombere zondagmiddagen bijvoorbeeld. Heerlijk vermaak.

Of ik hem ook een goede analist vind weet ik eigenlijk niet. Ik ben het vaak zat niet met hem eens. Het boeit mij ook niet zo. Ik kijk naar het programma omdat het humor heeft, ietwat plat is. Gewoon als pure amusement dus. En met die insteek ben ik ook aan het boek begonnen. Ik wilde vermaakt worden met hilarische anekdotes en verhalen van René van der Gijp.

Het boek

Het boek is geschreven door Michel van Egmond. De beste man heeft inmiddels meerdere van dit soort boeken op zijn naam staan. Ik vind hem hier erg goed in. Zijn schrijfstijl leest lekker weg en als je anekdotes van René van der Gijp leest kan je het hem bijna zelf horen zeggen. Je waant je echt in gesprek met René. Goed gedaan!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Dit boek is precies dat wat ik ervan verwacht had. Het is een afwisseling tussen verhalen uit het verleden en de gebeurtenissen rondom René uit het heden. Let op, het heden is wel 2011. Vijf jaar verder zijn er heel wat nieuwe dingen in het leven van René voorbij gekomen. Deze verhalen zijn terug te lezen in zijn huidige boek.

Ook komen er allerlei naasten van René aan het woord die een prima beeld schetsen van de persoon die hij is. De anekdotes van René zijn op z’n typische van der Gijp manier verteld en hebben mij menig keer hardop laten lachen. Het boek leest daarom makkelijk weg, want ondanks dat het 319 pagina’s telt lees je het zo in één ruk op een avond uit.

Trouwe VI kijkers zullen het herkennen, maar René is niet de persoon die je op het eerste gezicht denkt dat hij is. Je verwacht hem al moppentappend in een volle kroeg, maar niets is minder waar.  Hij is een einzelganger die zich het liefste alleen op zijn bank terug trekt en er een aantal hele merkwaardige gewoontes op nahoudt. Ten tijden dat Michel van Egmond René van der Gijp interviewde heeft René ook een behoorlijke inzinking gehad, met allerlei paniekaanvallen tot gevolg. Hij was in die tijd ook afwezig bij VI.

Over deze kant van René wordt gelukkig ook gesproken. Ik vind dat het boek hem goed wegzet, met al zijn eigenaardigheden erbij.

Conclusie

Je wordt natuurlijk niet zomaar tot klassieker bestempeld door mij. En voor een bestseller moet je ook wat doen. Dit boek leest heerlijk weg en laat je geregeld lachen. Prima vermaak dus!

Heb je echt helemaal niets met de persoon René van der Gijp, of zelfs een hekel aan hem dan kan je het boek beter overslaan, want dit boek is zoals je René kent. Voor ieder ander is dit een zorgeloze aankoop. Je leert René beter kennen en hij neemt je daarbij mee door zijn voetballeven. Enig minpunt aan het boek is dat je als trouwe Voetbal International kijker al enkele anekdotes eerder gehoord hebt. Mag dat de pret drukken? Natuurlijk niet!

Ik heb nog niet besloten of ik een ranking aan boeken wil gaan geven maar als ik dat wel zou doen krijgt dit boek van mij 4 van de 5 sterren! Zoals Gijp zou zeggen ‘niks mis mee’!

Update: ranking met de stars is toegevoegd aan de site!

Zoek je een ander voetbalboek? Neem dan eens een kijkje in onze boekenwinkel. Wil je dit boek graag lezen? Klik dan op het onderstaande icoontje om het meteen bij Bol.com aan te kunnen schaffen!

No votes yet.
Please wait...