Geen Genade Book Cover Geen Genade
Thijs Slegers
Autobiografie
Voetbal International
November 2012
327

 

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

KLIK HIER OM DIRECT HET BOEK MET  MAXIMALE KORTING AAN TE KUNNEN SCHAFFEN!>>

Het is de beurt aan Geen Genade van Andy van der Meijde. Anno 2016 is Andy een heuse bn’er. We kennen hem heden ten dage als een goedlachse, volkse man met ietwat flauwe humor. Vandaar ook dat ik hem vanaf nu geregeld Andy blijf noemen,  want zijn achternaam wordt op televisie niet veel meer genoemd.  Gordon noem je tenslotte ook geen meneer Heuckeroth.

Natuurlijk als voetballer van onder meer Ajax en het Nederlands elftal was Andy al beroemd. Daar ontkom je niet aan. Maar een bn’er kan je jezelf pas noemen als je regelmatig mag optreden in allerlei B of C shows, je veel besproken wordt in roddelbladen -programma’s en je een eigen reality show hebt gehad. Check, check, check, Andy heeft het allemaal!

Het leuke van Geen Genade is dat het voor een groot gedeelte aan deze hernieuwde bekendheid van Andy van der Meijde heeft bijgedragen.

geen genade

Klik hier voor het boek!

Andy van der Meijde

Andy van der Meijde leerden wij (lang voordat hij een ware televisiepersoonlijkheid werd) kennen als talentvolle vleugelspeler van Ajax. Hij was nog een klassieke buitenspeler. Eentje die nog aan de zijlijn geplakt stond, zijn mannetje passeerde en dan een mooie voorzet kon geven. Zulke spelers zie je naar mijn smaak te weinig de laatste jaren.

Na zijn debuut volgde een uitleenbeurt aan fc Twente, waarna hij terugkeerde naar Ajax en daar uitgroeide tot basisspeler. Het was misschien wel het laatste echte Ajax wat nog iets voorstelde, zeker Europees gezien.

Met spelers als van der Vaart, maxwell, trabelsi, Zlatan, Chivu, de Jong en dus Andy van der Meijde in de selectie werd Ajax in blessure tijd uitgeschakeld in de kwartfinale Championsleague. Auw, tijdens het typen merk ik dat dit mij nog steeds pijn doet. Een voetbaltrauma haal ik hier naar boven. Ander onderwerp.

Ik denk niet dat Andy in dit elftal een favoriet was van vele supporters. Er zaten spelers in dit elftal die meer aanspraken. Ook voor mij. Niet dat ik vond dat hij er niet in hoorde te staan. Ik zag in hem een nuttige kracht. Goed genoeg, maar niets bijzonders. Ook van de persoon Andy herinner ik mij uit die tijd weinig tot niets. Het was niet zo dat hij toen al een uitgesproken televisie persoonlijkheid was.

Ik was verbaasd dat hij voor maar liefst 12 miljoen Ajax verruilde voor Internazionale. Ik weet nog dat ik toen nog maar moest zien of hij de kwaliteiten had om te kunnen slagen. Ik had het zowaar een keer goed gezien. Andy speelde niet veel voor Inter, verruilde de club voor Everton en verdween daar zo goed als voor altijd van het wedstrijdformulier.

Hij kwam nog één keer in de schijnwerpers terecht toen hij zeer verrassend tekende bij PSV.  Hij verscheen daar op de eerste training met meer vet in zijn gezicht dan dat de gemiddelde mens op zijn of haar buik heeft zitten. Een bijzondere prestatie! Wat voor verhaal daar aan vooraf ging was, in ieder geval bij mij, nog niet bekend. Het zal je niet verbazen dat hij bij PSV ook niet slaagde en daarna stopte hij met profvoetbal.

Het hoogtepunt uit Andy van der Meijde zijn loopbaan zie je hier:

Zijn carrière was als een nachtkaars uitgegaan. Desondanks heeft hij nog wel 17 wedstrijden voor het Nederlands elftal gespeeld. Dat kan niet iedereen zeggen. Van Andy van der was voorgoed uit de schijnwerpers verdwenen dachten ik en met mij vele mensen (dat laatste is een aannamen ja). Maar toen…..toen was daar ineens Geen Genade en Andy was weer helemaal terug!

Review

Geen Genade is een autobiografie over het leven tot nu toe van Andy van der Meijde. Waarom kwam Andy volop in de publiciteit na het uitkomen van dit boek? Dit is omdat hij zeer openhartig is over zaken waar de gemiddelde mens het niet in zijn hoofd haalt erover te vertellen.

Andy zijn leven stond vol drank, seks, later ook drugs en ruzies en hij houdt niets geheim. Niet dat hij er tot in de kleinste details op in gaat hoor. Echt te ordinair wordt het nooit.

Het boek begint zoals de meeste van dit soort boeken met de jongere jaren van Andy.  Hij groeide op in Malburgen-West Arnhem, vooral op daar op straat. Zijn thuissituatie was niet makkelijk.

Zijn ouders gingen scheiden, Andy kwam bij zijn vader te wonen maar die had te kampen met een drank- en gokverslaving. En zoals dat gaat bij zo’n verslaving bleef er niet veel geld over in huize van der Meyde, eerder een schuld bij meerdere partijen.  Uiteindelijk keert Andy terug bij zijn moeder, raakt hij het contact met zijn vader langzaam kwijt en komt  hij mede hierdoor in een rustigere vaarwater te zitten.

Intussen speelde hij al in de jeugd van Ajax en een doorbraak was nabij. Niets stond Andy nog in de weg om een succesvolle prof te worden. Niets behalve hemzelf.

Vrouwen en seks

Inmiddels heeft Andy een stabiele relatie en woont hij samen. Het gaat goed met hem. Maar dan komt hij op een avond bij zijn teamgenoot Mido thuis en ziet daar met eigen ogen hoe normaal het is om als voetballer vreemd te gaan. Niet veel later doet hij hetzelfde. Het speelt zich niet geheel toevallig weer in het huis van Mido af. Andy blijkt onverzadigbaar als het om seks gaat, een verslaving is geboren.

De rest van het boek valt eigenlijk als volgt samen te vatten: Zijn voetbalcarrière raakt in het slop, ter compensatie vergrijpt hij zich aan vrouwen en later steeds meer aan drank. Zijn huwelijk strandt, hij raakt nog meer in het verval en stort zich nog meer het nachtleven in. Hij gaat van avontuurtje naar avontuurtje, ook nadat hij een nieuwe relatie heeft.

De spreekwoordelijke seks, drugs en rock ‘n roll is heel leuk om te lezen, maar na een tijdje wist ik het wel. Het gaat van ruzie, naar drank, naar vreemdgaan en dan weer naar ruzie. Ik merkte dat ik later in het boek een beetje verzadigd raakte (nu Andy nog), het was net iets te veel van het goede.

Gelukkig komt het op het einde toch nog allemaal goed met Andy. Maar dat wisten jullie natuurlijk al, want niet alleen Andy is een bn’er, ook zijn huidige vriendin Melisa moet eraan geloven.

Aan te raden?

Jazeker, Andy zijn openhartigheid heeft ons een plezierig boek bezorgd. Hij heeft veel meegemaakt en het is bewonderenswaardig dat hij daar vooruit durft te komen.  Over wilde avonturen lezen ‘we’ doorgaans graag en dan zit je met dit boek goed.

Ja, het is een beetje teveel van het goede, maar Andy zou de eerste zijn om dat over zijn eigen leven toe te geven. Hij heeft het nu eenmaal meegemaakt. Gelukkig heeft dit verhaal een goed einde. Vooralsnog tenminste, want als er nog een plotwending zou komen zal het niet lang duren voordat wij daar over te horen krijgen. We zullen je blijven volgen Andy!

Zoek je een ander voetbalboek? Neem dan eens een kijkje in onze boekenwinkel. Wil je dit boek graag lezen? Klik dan op het onderstaande icoontje om het meteen bij Bol.com aan te kunnen schaffen!

 

No votes yet.
Please wait...