Don Leo Book Cover Don Leo
Bert Nederlof
Autobiografie
Edicola Publishing bv
oktober 2015
271

 

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

KLIK HIER OM DIRECT HET BOEK MET  MAXIMALE KORTING AAN TE KUNNEN SCHAFFEN!>>

Het boek wat vandaag de eer heeft om hier besproken te worden is Don Leo, de biografie van Leo Beenhakker.  Don Leo is de bijnaam die Beenhakker na zijn eerste kampioenschap met Real Madrid gekregen heeft en nu dus ook de titel van zijn biografie. Ik heb even opgezocht waar de titel Don voor staat, om te achterhalen waaraan Leo Beenhakker deze bijnaam te danken kan hebben.

Volgens Wikipedia werd de titel Don tot in de 19e eeuw gebruikt in Italië en Spanje voor adellijke en aanzienlijke personen.  Voor zover ik weet is Beenhakker niet van Spaanse adel en anders heeft hij dat al jaren uitstekend weten te verbloemen. Een trainer die met Real Madrid de titel wint heeft vast wel enig aanzien, maar is nou ook niet zo speciaal dat je meteen de titel Don achter je naam mag zetten. Dat kan het niet zijn dus.

Dan blijft er nog één mogelijkheid over, hij is vernoemt naar de baas van de maffia. En verrekt dat lijkt niet eens geheel onlogisch. Beenhakker ziet er met zijn middellange grijze manen en uitgestreken gezicht met groeven inderdaad uit alsof hij zo uit de filmset van The Sopranos is weg komen lopen. Charismatisch, zeker, maar ook zo’n type wat uitstraalt dat als je met hem naait hij je nog even twee keer zo hard terug pakt.

Zie je het gestalte Beenhakker aan het einde van een donker steegje staan dan loop je om. De kans op een brute afrekening is simpelweg te groot. Zlatan bevestigt dit beeld van hem in zijn boek. Hij vond Beenhakker macht en kilte uitstralen en hij noemt hem een soort maffioso. Een normaal mens zou weglopen, maar Zlatan niet. Die houdt van dit soort mensen en de rest is geschiedenis.

En nu komt de Don dus met zijn eigen verhaal. Een verhaal waarnaar ik uitkijk. Hij heeft als trainer en technisch directeur vrijwel alles wel meegemaakt wat je mee kan maken. Mooie clubs, bondscoach van verschillende landen, eindtoernooien en tropische verrassingen. Beenhakker is een uitgesproken mens dus dat kan niet anders dan mooie verhalen opleveren.

Daarbij komt het dat Beenhakker al jaren geroepen heeft dat 75% van alle ellende rondom het wk 1990 nog niet naar buiten gekomen is en dat hij daarover ooit nog wel eens een boekje open over zou doen. Dit lijkt mij een prima aangelegenheid hiervoor.

Klik hier voor het boek!

Klik hier voor het boek!

Leo Beenhakker

Leo Beenhakker is  het soort trainer dat zelf niet op niveau gevoetbald heeft. Wel wist hij al van jongs af aan dat hij deel uit wilde maken van het wereldje dat voetbal heet en dus besloot hij al vroeg de benodigde papieren daarvoor te halen.

Hij begon in het profvoetbal bij de eerste divisie club Veendam. Zijn debuut in de eredivisie maakte hij met de club Go Ahead Eagles, maar een daverend succes werd dit niet. Daarna ging hij de jeugd doen bij Feyenoord, zijn cluppie. Er kwam een nieuwe manager bij de club waarmee zijn band zacht gezegd niet erg goed was en Ajax bood hem een uitweg om daar assistent trainer te worden.

Toenmalige trainer Cor Brom werd ontslagen en omdat clubman Bobby Haarms niet over de juiste papieren beschikte werd besloten Beenhakker trainer van Ajax te maken. Dit zou toch een soort tweede begin van een lange mooie carrière worden.

Beenhakker heeft een te lange lijst met clubs achter zijn naam staan om alles hier te gaan beschrijven. Dat zou een te uitgebreid verhaal worden. Als je alles tot in detail wil lezen moet je zijn boek kopen. Wel heeft hij enkele opmerkelijke prestaties achter zijn naam staan waar ik zeker niet zomaar aan voorbij kan gaan.

Beenhakker is kampioen geworden met Ajax en heeft dit zelfs drie keer gepresteerd met het grote Real Madrid. Ook is hij de laatste trainer geweest die Feyenoord kampioen maakte. Hij bereikte als bondscoach met Trinidad en Tobago het WK, een nog nooit vertoonde prestatie voor dat land.

Als absoluut dieptepunt kan het mislukte wk 1990 worden beschouwd. Nederland was de regerend Europees kampioen en de favoriet voor de eindzege. In de kwalificatiereeks van het toernooi werd bondscoach Thijs Libregts ontslagen. De spelers wilde Johan Cruijff als de nieuwe bondscoach, maar de bond besloot om Beenhakker aan te stellen. Het Nederlands elftal werd onder Beenhakker nooit een team en presteerde ronduit slecht in het toernooi, met een vroege uitschakeling tot gevolg.

En dan is er nog het incident met Johan Cruijff. Cruijff trainde mee met Ajax en was een soort adviseur. Op 30 november 1980 stond Ajax 2-1 achter tegen Twente, toen Cruijff vanaf de tribune naar beneden kwam en in de dug-out ging zitten. Hij kwam daar om te vertellen hoe het wel moest. Dit incident is vervolgens breed uitgemeten in de pers. Beenhakker werd op zijn plaats gezet, althans zo leek het.

Zie hier de beelden van dit incident:

Tot slot van dit gedeelte wil ik Beenhakker nog bedanken voor het laatste Ajax wat Europees nog iets voorstelde. Het Ajax van onder meer Zlatan, Chivu, Maxwell, Trabelsi en van der Vaart. het elftal wat samengesteld was door Leo Beenhakker, die technisch directeur was. Jonge spelers die later doorgroeide naar de absolute wereldtop. Ik genoot ervan (op de uitschakeling in de kwartfinale Champions League na, Tomasson brrr) en ik heb hierna nooit meer zo van Ajax kunnen genieten. Bedankt!

De biografie

Don Leo vertelt vooral het professionele verhaal van Leo Beenhakker. Je gaat met Beenhakker mee van club naar club (en land) en krijgt daarin te lezen wat er bij die clubs allemaal speelden en wat Beenhakker zelf allemaal doorgemaakt heeft. Zijn privé laat hij zoveel mogelijk buiten beschouwing.

Gelukkig heeft het boek dat ook helemaal niet nodig. Beenhakker zijn carrière is veelzijdig. Hij heeft kleine clubs getraind en grote clubs. Hij heeft in verre landen gewerkt en aan veel verschillende competities deelgenomen. Later in zijn carrière bekleedde hij de functie van technisch directeur. Beenhakker heeft dus veel meegemaakt en is niet bang om zijn verhalen met ons te delen.

Sowieso is Beenhakker een sterke persoonlijkheid. Hij heeft opmerkelijke uitspraken nooit geschuwd en is populair geworden mede door zijn gevoel voor humor. Deze elementen komen in het boek ook naar voren en vormen een krachtige basis voor een goed boek. Zijn mooie loopbaan in combinatie met zijn sterke mening en zijn humor maken dit boek tot een hele leuke leeservaring.

Al vanaf bladzijde één (oké het verhaal begint op bladzijde negen) word je erin opgezogen. Gelijk begint Beenhakker zijn menig te ventileren. Hij heeft het over domme mensen zonder ambitie die wat hem betreft kunnen oprotten. Oké statement gemaakt. De rest van dit boek staat vol met dit soort uitspraken.

Heb ik dan niets negatiefs te vermelden over dit boek? Jawel, over het 1990 echec verteld Beenhakker niets nieuws. Over wat bekend is wijdt hij uitgebreid uit, maar over de overige 75% horen wij hem niet. Dit doet hij bewust zegt hij in het boek. Hij wil niemand alsnog schaden. Maar ja, belofte maakt schuld, toch Leo?

Oordeel

Leo Beenhakker is een kleurrijke man met een zo even kleurrijke carrière. Het is de schrijver gelukt om in Don Leo Beenhakker vooral zichzelf te laten zijn en daardoor is het boek evengoed Kleurrijk geworden. Het staat vol pittige uitspraken en stevige teksten. De typische humor van Beenhakker komt continu terug en ik heb er van genoten.

Nogmaals de bevestiging dat een goed boek niet perse hoeft te bestaan uit sappige privé verhalen en opzienbarende nieuwtjes. Als je vooral maar iets te vertellen durft te hebben en dat kunnen we wel aan Leo Beenhakker overlaten!

Zoek je een ander voetbalboek? Neem dan eens een kijkje in onze boekenwinkel. Interesse in het boek? Klik op de onderstaande afbeelding!

 

 

 

Rating: 1.0. From 1 vote.
Please wait...