Luc Nilis, de Waarheid Book Cover Luc Nilis, de Waarheid
Thijs Slegers
Autobiografie
Voetbal Inside
2016
271

 

Schrijf je in voor het laatste nieuws!
Door alleen je naam en e-mailadres in te vullen blijf je op de hoogte van de nieuwste voetbalboeken, leukste reviews, de beste kortingen en andere speciale acties!
Ook wij haten spam! Je gegevens zijn bij ons in veilige handen.

KLIK HIER OM DIRECT HET BOEK MET  MAXIMALE KORTING AAN TE KUNNEN SCHAFFEN!>>

Wie aan Luc Nilis denkt, denkt aan een stylist, perfect tweebenig, mooie doelpunten en natuurlijk aan PSV.  Voetbal leek vaak zo simpel als je naar Nilis keek, maar toch zo mooi tegelijkertijd. Een zeldzame kwaliteit.

PSV-supporters scanderen zijn naam nog geregeld. Nilis wordt in dit lied vergezeld door een aantal andere illustere clubmensen, Dillen, Cocu, van Nistelrooy, van Raaij, Hiddink, Frits Philips en Romario. Geen verkeerd rijtje om tussen te staan, de understatement van de dag! Het geeft de waardering weer voor de speler Luc Nilis en de grote aan van zijn voetbalkwaliteiten.

En toen was daar ineens zijn boek, in de voorjaar van 2016, getiteld Luc Nilis, De waarheid. Dat het zijn geweest van een goede voetballer en het zijn van een clubicoon geen garanties geven op een goed boek bewees eerder Jari Litmanen.  Daarbij komt  nog dat zowel Litmanen als Nilis niet bekend stonden om hun spraakmakende persoonlijkheden. Als dat maar geen voortekenen zijn.

Ik was dus vooraf aan het boek een beetje bevreesd dat Luc Nilis, De waarheid de Eindhovense equivalent van Litmanen 10 zou zijn. Daar zou ik niet heel vrolijk van worden.

Klik hier voor het boek!

Klik hier voor het boek!

Luc Nilis

Nilis en PSV, ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Grote kans dat ook jij Nilis kent vanuit zijn Eindhovense periode. Toch was Nilis al een gevestigde naam, zeker in België, voordat hij naar Eindhoven vertrok.

Hij maakte als 18 jarig ventje de overstap na Anderlecht en wist zich daar in zijn tweede seizoen definitief in de basis te spelen. Nilis viel op met zijn techniek en overzicht. Hij won maar liefst vier keer de titel en drie keer de beker en scoorde in 224 wedstrijden 127 keer (dank u Wikipedia).

Een grote meneer dus, maar toch miste Nilis  de waardering van het Belgische publiek. Hard werken, spelen vanuit je taak en de nul houden, dat was waar het toen op draaiden in België. Zeker in de nationale ploeg. En voor dat spelletje was Nilis niet gemaakt, waardoor zijn prestaties voor de Rode Duivels ondermaats waren. Wie in de nationale ploeg niet presteert krijgt kritiek. Dat is nu en was toen ook al zo.

Nilis had in België alles gewonnen wat er maar te winnen viel, behalve de gouden schoen voor beste speler. En dat steekt hem vandaag de dag nog. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging en erkenning en besloot die te gaan zoeken bij PSV.

PSV

Bij PSV trof Nilis precies aan waar hij naar opzoek was. De club voelde aan als een warm bad en Nilis voelde zich daar thuis. Tegelijkertijd verwende hij het publiek met technische hoogstandjes en mooie doelpunten en het  duurde dan ook niet lang voordat hij definitief in de harten was opgenomen van de supporters.

Hij kwam samen met ene Ronaldo in de spits te spelen. Nou ja ene Ronaldo, eigenlijk De Ronaldo, later drievoudig wereldvoetballer van het jaar. Het Braziliaanse wonderkind en Luc Nilis voelde elkaar feilloos aan. Het werd een koningskoppel in Eindhovense dienst. Toen Ronaldo later in zijn carrière gevraagd werd wie hem het beste heeft aangevoeld in het veld antwoordde hij met Luc Nilis.

Ik als Ajacied had in die tijd helemaal niets te klagen. Toch was ik jaloers op het duo Ronaldo /  Nilis. Ik denk dat er daarna in de eredivisie geen koppel meer is geweest dat zo complementair aan elkaar was en tegelijkertijd zoveel kwaliteit had.

De waardering in Nederland reikte verder dan alleen maar PSV. Aan het einde van zijn eerste seizoen ontving hij in Nederland wel de prijs die hij in België zo gemist had, de prijs voor beste speler.

Nilis bleef ook na het vertrek van Ronaldo blikvanger in Eindhoven en werd er uiteindelijk zelfs aanvoerder. Grappig genoeg heeft Nilis minder gespeeld en gescoord voor PSV dan dat hij voor Anderlecht heeft gedaan, 164 wedstrijden met daarin 110 goals. Hij vierde twee titels met PSV en werd twee keer topscoorder van Nederland.

Aan het einde van zijn loopbaan maakte Nilis nog één stap. Hij vertrok naar de Premier League, naar Aston Villa. Dit avontuur duurde veel te kort.

Wie aan Nilis denkt, denkt ook aan zijn open botbreuk die hij in de derde wedstrijd van het seizoen opliep tegen Ispwich Town. Na een duel om de bal werd hij geraakt door de keeper en bleef hij buitenwesten op het veld liggen. Het was foute boel en deze trieste aftocht bleek het abrupte einde van Nilis zijn schitterende voetbalcarrière te zijn. Luc Nilis had een beter lot verdiend.

Onderstaand een filmpje met daarin hoogtepunten uit zijn PSV tijd.

De waarheid

Zoals uitgelegd begon ik een beetje bevreesd aan Luc Nilis, De waarheid. Een speler moet in een boek vooral wat te vertellen willen hebben. Dat hij goed heeft kunnen voetballen is een bijzaak. Nilis stond bij mij niet bekend als mondige jongen dus ik was er niet helemaal gerust op dat dit een leuk boek zou zijn.

In het begin werden mijn vooroordelen een beetje bevestigd. Dit boek komt wat traag op gang. Zoals je vaak in dit soort boeken ziet begint het verhaal bij een jonge Nilis die tegen een bal aan leert trappen. Nilis had een goede rustige jeugd, dus is het niet een heel boeiende start.

Gelukkig verandert dit nadat de jonge Luc Nilis profvoetballer is geworden. Hij heeft een mening over bestuurders, zakenwaarnemers, medespelers, bondscoaches en zijn moeilijke relatie met het Belgische publiek. Eigenlijk over alles en iedereen dus.

Nilis mag dan nooit echt een jongen zijn geweest die naar buiten toe op de voorgrond trad, hij was wel degelijk mondig op de momenten dat het er toe deed. En dat levert leuke verhalen op. Verhalen die hij met ons deelt in dit boek.

Je krijgt kleedkamerverhalen voorgeschoteld, gebeurtenissen uit trainingskampen, de belangrijkste momenten uit zijn privé leven. Nilis is eigenlijk verrassend open en eerlijk en voor je het weet word je langzaam in het boek gezogen. Je leert het verschil tussen het ‘koude’ Anderlecht en het ‘warme’ PSV door de voorbeelden die Nilis geeft. Je begrijpt waarom Nilis zo van PSV is gaan houden en PSV van Nilis.

Nee Nilis wipt niet zoals Andy van der Meijde dat deed, hij is niet zo gek als Zlatan, hij zuipt niet zoveel als Fernando Ricksen, maar dat blijkt ook helemaal niet nodig om wel een heel leuk boek af te leveren. Achter de gesloten deuren van een profclub gebeurt er genoeg, je moet het alleen wel willen en durven delen.

Daarbij komt ook dat zijn leven na zijn loopbaan in het verval is geraakt. Nilis heeft dus wel degelijk een eigen verhaal. Na zijn beenbreuk kwam Nilis in een diep dal terecht. Hij werd gokverslaafde en verloor daarbij een hoop geld. Niet alleen zijn geld, hij verloor ook zijn vrouw aan een scheiding. Luc Nilis stelt zich hier kwetsbaar op en is er heel openhartig over.

Gelukkig kwam PSV voor hem op het juiste moment met een aanbod om als hulptrainer bij de jeugd en als scout te gaan werken voor de club die hem zo lief was. Hij is tussentijds nog vertrokken, maar via wat omzwervingen hij is nu weer terug bij de club. Hij is spitsentrainer van de selectie. Toen Nilis zijn leven weer een doel en ritme had gekregen heeft hij ook zijn problemen achter hem kunnen laten. Dit boek kent een goed einde!

Oordeel des Ricks

Luc Nilis, De waarheid heeft mij verrast. Hij is open en eerlijk en durft zijn bek open te trekken in dit boek. Ja het duurt wel eventjes voordat het opgang komt, maar als je eenmaal op het punt bent belandt waarop Nilis profvoetballer wordt, is het echt een heerlijk boek om te lezen.

Je krijgt een leuk kijkje over hoe het er achter de schermen van het profvoetbal aan toe gaat. Grappige anekdotes over trainer Robson, spelers die roken op het toilet, onderhandelingen met bestuurders, je leest het allemaal en Nilis geeft zich daarbij voor mijn gevoel helemaal bloot.

Dit boek is dus een absolute aanrader voor iedereen die Nilis heeft zien voetballen. Kijk Litmanen, zo kan het ook!

Zoek je een ander voetbalboek? Neem dan eens een kijkje in onze boekenwinkel. Wil je dit boek graag lezen? Klik dan op het onderstaande icoontje om het meteen bij Bol.com aan te kunnen schaffen!

Update: Vanaf heden is Punt Naar Voren ook te volgen op Facebook en kun je jezelf inschrijven voor de nieuwsbrief. Ga hiervoor naar de onderkant van de pagina.

 

No votes yet.
Please wait...